Passi videona

Digitaalisen kommunikointipassin voi koostaa lyhyistä video-otoksista ja valokuvista, joita voi täydentää tekstillä, puheella tai musiikilla.

Videon editointiin on tarjolla sekä ilmaisia että maksullisia ohjelmia. Editointiohjelma sisältyy yleensä pc- ja mobiililaitteiden käyttöjärjestelmiin.

Passi iMovie-sovelluksella

Seuraava videomuotoinen kommunikointipassi on tehty iMovie-sovelluksella.

Videon toteutus: Janette Kotonen / Valteri-koulu Ruskis.

Ohjeita videoiden editointiin 

Jokaisessa käyttöjärjestelmässä on omat editointiohjelmansa videoille. Tutustu editointiohjelmien ohjeisiin alla olevista linkeistä.

Luo video iOS-laitteen iMovie-editointiohjelmassa. (Support Apple)

Luo video Windows-laitteen Valokuvat-sovelluksessa. (Windows)

Luo video Android-laitteen Valokuvat-sovelluksessa. (Support Google)

Videon tallennus ja jakaminen

Passivideo kannattaa tehdä henkilön omalla älypuhelimella tai tabletilla silloin, kun henkilö itse pystyy esittelemään kommunikointipassinsa.

Mikäli henkilön vamma estää passin esittelyn omatoimisesti, passin tekemisessä ja säilytyksessä on kiinnitettävä erityistä huomiota tietoturvaan ja yksityisyydensuojaan. 

Videon jakaminen YouTubessa

Videomuotoon tuotetun digitaalisen kommunikointipassin voi ladata piilotettuna esimerkiksi YouTubeen. Tällöin videon voivat katsoa vain ne henkilöt, jotka tietävät linkin videoon. Videon katsomiseen ei kuitenkaan tarvita erillistä YouTube-tiliä. Piilotetut videot eivät näy YouTuben julkisilla sivuilla eikä hakutuloksissa.

Videon voi jakaa myös yksityisesti YouTubessa. Tällöin täytyy luoda yksityinen YouTube-tili, jonka kautta videon voi jakaa vain tietyille henkilöille.

Lisätietoa videon tietosuoja-asetuksista YouTubessa.

Videon jakaminen QR-koodin avulla

QR-koodi on yksi tapa jakaa linkkejä esimerkiksi YouTube-videoihin ja muihin verkkosisältöihin. Tällöin linkki videoon avautuu ainoastaan, kun QR-koodi luetaan älypuhelimeen tai tablettiin asennetun lukijan avulla.

QR-koodi voidaan sijoittaa näkyvään, tietoturvalliseen paikkaan esim. kotona. Älypuhelimeen tai tablettiin asennetun QR-koodien lukijasovelluksen tai -ohjelman avulla uudet kommunikointikumppanit pääsevät avaamaan koodiin linkitetyn digipassivideon omalla laitteellaan.

QR-koodeja voi luoda mobiilisovelluksella, selainpohjaisella QR-generaattorilla, tietokoneeseen asennettavalla kirjoitusohjelmalla tai QR-koodien lukulaitteella.

QR-koodeja voi lukea kameralla varustetulla lukulaitteella, kuten älypuhelimella, tabletilla, tietokoneella tai erityisellä QR-koodien lukulaitteella.  

Yleisohje QR-koodin tekemiseen. (YouTube)

Yleisohje QR-koodin lukemiseen mobiililaitteella. (YouTube)

Lähteet 

Materiaalin suunnittelu ja toteutus: Katja Burakoff, Kehitysvammaliiton Tikoteekki

Tietosuojaseloste