Tervetuloa uudelle saavutettavuussivustolle!

Tapio Haanperä 

Kuvassa on blogitekstin kirjoittaja Tapio Haanperä.

Papunetin saavutettavuussivusto auttaa ymmärtämään, mistä saavutettavuudessa on kyse ja opastaa tekemään verkkopalveluista saavutettavia. Haluamme palvella kaikkia saavutettavuudesta kiinnostuneita ja kertoa verkkosivujen saavutettavuudesta ymmärrettävällä ja selkeällä tavalla.

Sivustosta on hyötyä verkkopalveluiden tilaajille, kehittäjille, ylläpitäjille ja kaikille saavutettavuudesta kiinnostuneille.

Miksi

Hyvä digitaalisten palveluiden saavutettavuus luo yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Kaikilla tulisi olla oikeus käyttää verkossa olevia palveluja vaivattomasti ja helposti. Tämä vaatii sen, että verkkopalveluja tekevät ottavat saavutettavuuden ja käytettävyyden huomioon. Myös verkkopalveluja tilaavien on osattava vaatia tätä. Me haluamme auttaa.

Suomessa ei ole ollut aiemmin palvelua, johon olisi koottu kaikki ne saavutettavuusasiat, joita me pidämme tärkeinä. Tämän takia halusimme luoda sivuston, jossa on

 • perustietoa saavutettavuudesta ja käytettävyydestä,
 • tietoa erilaisista vammoista ja toimintarajoitteista,
 • tietoa avustavista teknologioista,
 • tietoa siitä, mitä lainsäädäntö määrää saavutettavuudesta,
 • ohjeita saavutettavien verkkosivujen tekemiseen ja ylläpitoon,
 • ohjeita saavutettavien ja ymmärrettävien sisältöjen luomiseen,
 • ohjeita saavutettavuuden arviointiin ja testaamiseen.

Kenelle

Tämä sivusto on tarkoitettu kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita saavutettavuudesta. Sivuston käyttäjillä ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta vammaisuudesta, toimintarajoitteista tai saavutettavuudesta.

Tarjoamme tietoa ja ohjeita

 • kaikille saavutettavuudesta ja käytettävyydestä kiinnostuneille,
 • kaikille verkkosivujen parissa työskenteleville,
 • kaikille, jotka kirjoittavat ja tekevät sisältöjä sähköisiin palveluihin,
 • kaikille verkkopalveluja tilaaville osapuolille.

Kuka minä olen?

Toimin itse Kehitysvammaliitossa saavutettavuusasiantuntijana. Tie tähän pisteeseen alkoi oikeastaan vuonna 2007, kun aloitin maisteriopinnot Teknillisessä korkeakoulussa. Tein maisteriopintoni käytettävyydestä ja käyttäjäkeskeisestä tuotekehityksestä. Opiskelujen loppuvaiheessa aloitin työt käytettävyysasiantuntijana ja käyttöliittymäsuunnittelijana suomalaisessa ohjelmistoyrityksessä.

Tämän jälkeen elämä vei minut takaisin Espoon Otaniemeen kohti Aalto-yliopiston tietotekniikan laitosta, jossa aloitin tekemään tutkimusta ja väitöskirjaa. Väitöskirja ja tutkimukseni käsittelee verkkopalvelujen saavutettavuutta ja käytettävyyttä vammaisille ja toimintarajoitteisille henkilöille. Tänä aikana opin tuntemaan paljon Suomessa toimivia käytettävyys- ja saavutettavuusalan ammattilaisia.

Kehitysvammaliiton asiantuntijat tekivät minuun omalla ammattitaidollaan suuren vaikutuksen, kun teimme yhdessä ensimmäistä projektiamme vuonna 2014. Syksyllä 2016 oli minun aika siirtyä Aalto-yliopistolta tutkimushommista Kehitysvammaliittoon saavutettavuusasiantuntijaksi.

Olen ollut useassa verkkosivuprojektissa mukana auttamassa, kouluttamassa ja konsultoimassa käytettävyys- ja saavutettavuusasioissa. Nämä verkkosivut on suunnattu pääasiassa verkkosivustojen suunnittelijoille, koodaajille, sisällöntuottajille, korkeakouluopiskelijoille ja verkkopalvelujen hankinnoista vastaaville.

Hyvä saavutettavuus on aina ollut monen eri tekijän ja ihmisen summa. Saavutettavuus vaatii hyvää yhteistyötä. Käyttöliittymäsuunnittelijat, graafikot, koodaajat ja sisällöntuottajat voivat kaikki omalla panoksellaan parantaa sähköisten palvelujen saavutettavuutta. Myös tilaajaosapuolen on osattava vaatia hyvää saavutettavuutta ja käytettävyyttä.

Papunetin saavutettauussivuston tekemisen ja muiden töiden ohella olen kuluneen vuoden aikana nauttinut ulkoilusta, pyöräilystä tandemilla, hiihtämisestä, matkustelusta, musiikista, äänikirjoista, kuvailutulkatuista televisiosarjoista ja erityisesti ystävien kanssa oleskelusta.

Yhteistyöterveisin,

Tapio Haanperä
tapio.haanpera[at]kvl[dot]fi
050 5588 666