Ruudunlukuohjelmat

Ruudunlukuohjelmat ovat näkövammaisten käyttämiä avustavia ohjelmia, jotka lukevat verkkosivulla olevan sisällön käyttäjälle ääneen. Ruudunlukuohjelmat tarjoavat täysin sokeallekin henkilölle mahdollisuuden päätelaitteen ohjaamiseen ja sisältöjen havaitsemiseen.

Ruudunlukuohjelman käyttäjät ohjaavat tietokonetta näppäinkomennoilla. Kosketusnäytöllisiä laitteita ohjataan sormieleillä käyttäen yhtä tai useampaa sormea.

Verkkosivujen selaaminen ruudunlukuohjelmalla vaatii, että

  1. sivun eri kohteista on tehty havaittavia ja
  2. sivun eri kohteita on mahdollista käyttää pelkällä näppäimistöllä.

Jotta esimerkiksi kuvat olisivat havaittavia, niihin on syytä lisätä erillinen tekstivastine. Ruudunlukuohjelmat lukevat tekstivastineen käyttäjälle ääneen, jolloin sokeakin henkilö voi tietää, mitä kuvassa on.

Kaikkia sivuston toimintoja pitää voida käyttää myös pelkällä näppäimistöllä. Esimerkiksi verkkolomakkeen kaikki täytettävät kohdat tulisi tehdä sellaisiksi, että niitä voi käyttää ilman hiirtä.

Ruudunlukuohjelmat osaavat kertoa käyttäjälle sivulla valittuna olevan kohteen semanttisen merkityksen. Jos valittuna oleva kohde on otsikko, linkki tai kuva, ruudunlukuohjelma kertoo tämän käyttäjälle.

Jotta ruudunlukuohjelmat toimisivat oikein, verkkosivuille ja muihin tekstidokumentteihin on merkittävä html-elementeillä, että kyseessä on otsikko. Tekstin koon muuttaminen suuremmaksi ei ole suositeltava tapa erottaa otsikot leipätekstistä.

Jos otsikko on merkitty oikein, ruudunlukuohjelma kertoo käyttäjälle, että kyseessä on otsikko. Käyttäjä voi myös halutessaan selata pelkkiä verkkosivun otsikoita. On tavallista, että ruudunlukuohjelmien käyttäjät selaavat sivulta vain otsikoita löytääkseen nopeasti ja vaivattomasti olennaisen sisällön.