Kommunikation med bilder
Bildkommunikation betyder att man använder bildsymboler som redskap för att uttrycka sig och förstå när kommunikationen med tal eller skrift inte lyckas.
Användningen av bilder i kommunikationen förutsätter att personen förstår bilden och sambandet mellan vad den föreställer; med den här bilden kan jag berätta det här. Av samtalspartnern förutsätter bildkommunikation att hen ställer preciserande frågor samt läser upp bildmeddelandet högt.
Att använda bilder som uttrycksmedel kräver övning, repetition och flera naturliga användningssituationer. Det att personer i omgivningen visar modell på hur man gör är avgörande. Att få modell för hur man gör och det kontinuerliga vardagliga språkbadet, är för en person som lär sig kommunicera med bilder lika viktigt som att höra tal är för en som håller på att lära sig tala.
Via bildkommunikation uppnår man inte samma frihet och precision som via kommunikation med tal, skrift, bliss-språk eller teckenspråk. Bilderna gör det ändå möjligt att uttrycka sig fastän det skulle finnas stora brister i de språkliga färdigheterna.
Kommunikationen kan ske med en eller flera bilder. Med ju flera bilder en människa meddelar sig desto entydigare kan man förstå budskapet. Ju otydligare budskapet är desto fler preciserande frågor behövs det.
Ett meddelande med enstaka bilder (nyckelord) : IMORGON – BUTIK
Ett meddelande med flera bilder som också följer ordföljden i meningen (symbolskrift): IMORGON – JAG – GÅ – BUTIK.
Bildkommunikation kan grunda sig på nyckelord: Med en bild uttrycker man en sak som har med meddelandet att göra. I vardagliga situationer sker kommunikationen ofta med enstaka bilder.
Exempel på samtal med bildstöd
Enstaka bilder kan också användas till att strukturera samtalet till exempel i en intervjusituation
Att använda samtalsmatta i en intervju
Om en person kan kommunicera med flera ord och använda olika ordklasser (vem-gör-vad-var), blir meddelandet noggrannare. Då kan man tala om symbolskrift i kommunikationen.
Tilläggsinfo om att berätta med hjälp av nyckelord eller meningar
Med bilder kan man också producera ordböjningar, ifall man har ett kommunikationsprogram som gör det.
I bildkommunikation behöver man hjälpmedel där bilderna finns samlade. Hjälpmedlen kan vara en
Bildkommunikationens hjälpmedelsbehov kartläggs i en kommunikationsbedömning som en del av hjälpmedelstjänster och kommunikationsrehabilitering.