Skärmtangentbord

Vy av Windows egna skärmtangentbord.

Bild på Windows skärmtangentbord, där det också går att använda mus.

Skärmtangentbord ingår automatiskt i apparater med pekskärmar och nuförtiden också i pc-datorers operativsystem. Skärmtangentbord ingår också i de flesta kommunikationsprogram.

Tilläggsinfo om kommunikationsprogram

I hjälpmedelsbruk kan man utnyttja olika skärmtangentbord. Ibland fungerar bastangentbordet och ibland behövs det mera justeringsalternativ i bokstavstorlek, färgalternativ och placering.

Här följer några exempel på tangentbordsplaceringar. I den ena används tangenterna med huvud-mus och i den andra med en eller två kontakter (skanning).

Skärmtangentbordets tangenter är centrerade.

Ett underlag planerat för att för att använda huvud-mus. 

Skärmtangentbordet är grupperade i tre skanningsområden.

Tangentplacering planerad för användning av skanning enligt ämne. Här har man tagit i beaktande hur ofta ljuden förekommer i finsk text.

De flesta kommersiella skärmtangentborden har som standardutrustning ordprediktionsprogram som gör det snabbare att producera text. Tilläggsinfo om datorn som skrivhjälpmedel.

Anpassningsbart skärmtangentbord från internet

Vy av ruttangentbord med skanningsfunktion.

Skärmtangentbordet Click-N-Type kan också användas med skanning.

Click-N-Type är ett gratisprogram som går att ladda ner från nätet. Tangenternas placering och storlek går att justera. Bokstavsvalen går att göra med mus eller genom att använda en eller två kontakter.

Click-N-Type (engelsk sida)