Tällä sivulla kerrotaan,
- miten toteutat päivittäiset HYP-hetket ja
- miten HYP-jakson vaikutuksia arvioidaan.
Miten toteutat päivittäiset HYP-hetket?
Huomoiva yhdessäolo toteutuu, kun keskityt olemaan vuorovaikutuskumppanisi kanssa ja siirrät kaikki muut asiat ja tehtävät syrjään.
- Ole 10 minuuttia kumppanisi kanssa ja keskity 100 %:sti vain häneen. Tilanteessa ei ole muuta tavoitetta kuin mukava yhdessäolo.
- Kokeile erilaisia asioita kumppanisi kanssa ja katso, miten hän vastaa (reagoi). Vastaako hän nopeasti, hitaasti, kielteisesti, myönteisesti, kiinnostuneesti vai vetäytyykö hän pois?
- Joskus ihmiset vastaavat (reagoivat) parhaiten sellaiseen tekemiseen, jota he tekevät myös itse. Havainnoi, mitä kumppanisi tekee, jos ääntelet tai liikutat itseäsi samalla tavalla kuin hän.
- Havainnoi, millaista yhdessäolonne (vuorovaikutuksenne) on. Onko se hidasta, nopeaa, äänekästä, pehmeää, yksinkertaista, toistavaa...?
- Ennen kaikkea havainnoi, onko vuorovaikutuksenne hänen kannaltaan mielekästä.
- Kirjaa seurantalomakkeelle, mitä HYP-hetken aikana tapahtui.
- Voit myös videoida HYP-hetkiä, jos olette niin sopineet. Videot auttavat havainnoimaan onnistuneita vuorovaikutustapoja ja vuorovaikutuksen edistymistä.
- HYP-jakson päättyessä
Miten HYP-jakson vaikutuksia arvioidaan?
Huomioivan yhdessäolon toteutumista ja vaikutuksia arvioidaan yhteisössä määräajoin. Arviointi tapahtuu yhteenvetokokouksessa jokaisen HYP-jakson päätteeksi. Kokoukseen on hyvä varata aikaa 45 minuuttia.
HYP-jakson yhteenvetokokoukseen osallistuvat käynnistäjä sekä toiminnassa mukana olleet työntekijät ja yksikön esimies. Ennen yhteenvetokokousta yksi työntekijöistä täyttää koostelomakkeen, jonne hän poimii keskeiset ajatukset seurantalomakkeille kirjatuista muistiinpanoista.
Keskustelu käydään Kysymyksiä HYP-jakson lopussa -lomakkeen avulla. Kokouksessa pohditaan,
- miltä HYP-jakso on tuntunut,
- mitä merkitystä sillä on ollut vuorovaikutukseen ja
- miten toimintaa jatketaan?
Työntekijät voivat halutessaan kutsua yhteenvetokokoukseen myös jonkun ulkopuolisen työntekijän kuten puheterapeutin, psykologin, toimintaterapeutin tai OIVA-ohjaajan (Tikoteekki).
Lähteet
Teksti: erityisasiantuntija Kaisa Martikainen / Kehitysvammaliiton Tikoteekki
HYP-kuvat: Kirsi Alastalo
Hangin Out Program - HOP (Sheridan Forster)
Sheridan Forster: HOP - Hanging Out Program. Interaction for People at risk of Isolation (2008)
Lisää aiheesta
Tietoa HYP-käynnistäjäkoulutuksista (Tikoteekki)
Huomioivaa yhdessäoloa (Ketju 4/2015)
HYP antaa sysäyksen yhdessäoloon (Tikoteekin Oivallinen 1/2014)