Så här använder du mappen

Mappen ska ge ett första stöd för att träna bildspråk i vardagssysslor. Kommunikationsmapp för barn är utvecklad för att berätta med hjälp av nyckelord.

Man kan använda sidorna i mappen på olika sätt: som separata sidor eller bygga ihop dem till olika helheter, som kommunikationstavla eller som kommunikationsmapp. Innehållet i mappen är gjort så att sidorna kan tas med till situationer när de behövs, t.ex. badrumssidorna kan tas med till badrummet och matsidorna kan man ha med i köket.

Man kan använda mappen i situationer när kommunikationstavlor behövs, som stöd för berättelser, i lekar, spel o.s.v. Då plockar man ihop sidor till en helhet, som stöder situationen, på ett lämpligt underlag. De ordsidor man behöver till olika spel kan printas ut på tjockare papper så att bilderna inte syns genom pappret.

Orden i mappen är grupperade i nio olika ämnesområden. Dessutom finns det en sida med ord som behövs när man ska utbyta hälsningar. Den sätter man i en plastficka på själva mappen.

Ideer för anpassning

Att anpassa en färdig mapp är enkelt, och kan när som helst göras med hjälp av Papunets bildverktyg. Enskilda bilder kan man också klistra in för hand i den färdiga mappen. Det lönar sig att lägga in tomma sidor inom varje ämnesområde, dit man kan rita in bilder eller fästa annat bildmaterial. Att lägga till sidor är lättare i A4-mappen än i A5-mappen.

Att göra- och Hurdan-ordlistorna utgör egna ämnesområden, men kan flyttas in bland andra ämnen när de behövs där. T.ex. kan man till Mat-listan lägga Hurdan-ord (god, dålig, varm, kall, söt, salt, lite, mycket, mera o.s.v.).

I Tid-sektionen har man lämnat tomma rutor invid varje veckodag, så att sidan kan användas som veckokalender. Man kan fylla i genom att rita på Post it-lappar eller andra bilder. Post it-lappar fastnar bäst på slät plast. Om man laminerar veckokalendern kan man också använda den som väggkalender.

Inne i mappen kan man hänga t.ex. en liten pengbörs eller mobiltelefonsficka för Post it-lappar och penna. Till det använder man en nyckelring och ett nyckelband. Släpp in bandet genom hålet i pärmryggen, sätt på nyckelringen och spänn bandet. Knyt ihop bandet i nederkanten av mappen. Fäst börsen eller fickan i nyckelringen.

Mappen försluts med ett kardborrband. Fäst mjuka bitar av kardborrband mitt på pärmens fram- och baksida, så att de kan hålla ihop mappen.