Multisenso-verkoston jäsenet

Tältä sivulta löydät yhteisöjä ja yrityksiä, jotka toteuttavat multisensorista työotetta tai välittävät multisensorista välineistöä.

Yhteystietoja ei enää päivitetä. Lisätietoa toiminnasta saa verkoston yhteyshenkilöltä sekä verkoston Facebook-sivulta.

Multisenso-verkoston yhteystiedot

Verkoston yhteyshenkilönä toimii Tanja Nuutinen (sosiaaliohjaaja, toimintakeskus Sofianlehto, Helsingin sosiaali- ja terveystoimi). 

Tanja Nuutinen, tanja.i.nuutinen[at]hel.fi

Multisenso-verkosto Facebookissa

Yksityishenkilöt

Kirsi Alastalo, kirsi.alastalo71[at]gmail.com
Teen apurahojen turvin erilaisia vapaasti tulostettavia ohjeita ja kortteja, joita voi käyttää kulttuurisessa vanhustyössä ja osallistavassa ryhmätoiminnassa. Huomioin erityiset ihmiset, joilla on muistisairaus tai afasia. Materiaalit ovat saatavilla aineistopankissa osoitteessa Vahvike.fi.
Kiinnostuksen kohteeni on eri aisteihin liittyvät muistot. Olen kehittämässä erilaisia välineitä aistimuistelua varten. Kehittämisessä auttavat mm. ikäihmisten ryhmät, ryhmänohjaajat ja arjen kulttuurihistoria.

Anni Musakka-Outinen, anni.musakka-outinen[at]mikkeli.fi
Toimin kehitysvammaisten palveluohjaajana ja päivätoimintaohjaajana, työpisteeni sijaitsee vanhusten palvelukeskuksessa, Hirvensalmella. Palvelukeskuksessa on aistihuone.   

Paula Roukala, paula.roukala[at]seurakuntaopisto.fi
Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus II vaikeimmin kehitysvammaisille sekä aistimonivammaisille nuorille ja aikuisille. Lisätietoa: Seurakuntaopisto.

Minna Salo, minna.salo[at]tampere.fi,
Olen ohjaajana kehitysvammaisten päivätoiminnassa Tuomikalliossa Tampereen kaupungilla.
Meillä on aistihuone Pilvilinna, jossa voidaan pitää erilaisia aistiryhmiä. Aistit ovat tärkeässä roolissa myös Puutarha-aistiryhmässämme.

Yhteisöt

Aistikeskus Sateenkaari/Tuki- ja osaamiskeskus Eskoo
Eskoon Aistikeskus Sateenkaaressa on Viherhuone, Motoriikkatila eli liikuntatila, Valkoinen huone, Pimeä huone, Kädentaitotila sekä Fysioakustinen tuoli ja Rocking Chair- keinutuoli. Uutuus: Eskoon Green Care -toimintaan liittyvä Aistipiha. Sateenkaaressa käytettävä Snoezelen-menetelmä on kehitetty erityisesti vaikeimmin vammaisille, mutta rauhoittava aisteihin keskittyminen sopii kaikille. Eskoon asukkaat ja asiakkaat käyttävät tiloja päivittäin, ja tiloja vuokrataan myös ulkopuolisille. Ensimmäinen kerta sisältää käyttöohjauksen.
Yhteystiedot: puh. 050 474 6719 ja sateenkaari[at]eskoo.fi.

Helsingin kaupunki / Kustaankartanon vanhainkoti C-talo
Vanhainkodin yhteydessä toimii aistihuoneet: valkoinen huone ja vihreä huone. Suunnitelmissa on kuitenkin tuoda multisensorinen toiminta osaksi osastoja. Toteutus tapahtuisi yhteistyössä Arcada-ammattikorkeakoulun kanssa, mm. luodaan maalauksilla ja äänillä erilaisia käytävä- ja asumistoja.
Yhteyshenkilö: Jarna Nilsson, jarna.nilsson[at]hel.fi, puh. 050 4020 765

Helsingin kaupunki / Toimintakeskus Sofianlehto
Toimintakeskus Sofianlehto on multisensorinen resurssikeskus Helsingin Kumpulassa. Se palvelee runsaasti tukea tarvitsevia kehitysvammaisia asiakkaita. Tiloja on kolmessa kerroksessa. Tiloihin voi tulla tutustumaan. Ota yhteyttä ja varaa aika: tanja.i.nuutinen[at]hel.fi.

Hämeen ammattikorkeakoulu, HAMK
Multisensorinen elämystila, jossa voi rentoutua tai osallistua luoviin aktiviteetteihin. Multisensorista tilaa käytetään voimaannuttavana vapaa-ajan ympäristönä, innostavana oppimisen ja kuntoutuksen ympäristönä.

Mahdollisuus lapselle ry
Multisensorinen kuntosali, joka sisältää neljä eri tilaa: sininen Meri, harmaa Luola, vihreä Viidakko ja keltainen Aavikko. Tiloissa on aktivoivia multisensorisia välineitä, mm. mekaaninen hevonen, Tasapainossa-tietokonepeli ja Valo-peli.

Päivätoiminta Meritähti (Vaasan kaupunki)
Virikkeellisessä ja kuntoutuksellisessa toiminnassa aistielämyksillä ja sosiaalisilla kokemuksilla on tärkeä sija.

Päivätoimintakeskus Päiväniitty (Forssan kaupunki)
Päivittäisessä työssä snoezelen-menetelmä käytössä mm. valkoinen huone, fysioakustinen tuoli.

Päivätoimintakeskus SiniWilla
SiniWilla on 10-paikkainen vaikeimmin kehitysvammaisten aikuisten päivätoimintakeskus Kangasalla. Toimimme aikuiskasvatussuunnitelma NOVA:n mukaisesti ja kaikessa toiminnassa huomioimme multisensorisuuden ja sen, että erilaisella toiminnalla on oma tilansa. Käytössä meillä on sininen huone, valkoinen huone, perinnehuone, työpaja ja pieni puutarha. Valkoisessa huoneessa voi valita erilaisia rentoutumispaikkoja mm. vesisänky, korikeinu, keinutuoli, aurinkokeinu, säkkituoleja, riipputuoli ja riippukeinu. Valkoisen huoneen videotykki mahdollistaa myös visuaalisia ja auditiivisia kokemuksia.
Yhteystiedot: siniwilla[at]kangasala.fi
Kangasalan kunta / SiniWilla, Varstakuja 1, 36200 Kangasala

Tahkokankaan palvelukeskus (Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri)
Aisti- ja elämyshuoneina käytössä valkoinen huone, mustavalohuone, aistihuone ja fysioakustinen tuoli.

Toimintakeskus Säpinä / Hattulan kunta
Semoco-toimintamalli on päivittäisessä käytössä koko päivätoiminnassa. Asiakaskunta on hyvin heterogeeninen; asiakkaat ovat eri-ikäisiä ja tuentarve vaihtelee täysin autetusta vähän ohjausta tarvitsevaan. Elämystiloja on useita. Valkoinen huone on rentoutukseen sekä aistihetkiä varten. Musta huone on visuaalisia harjoituksia varten. Liikuntatilaa käytetään motorisiin harjoituksiin. Lisäksi muutkin tilat on eroteltu toisistaan väreillä, ja värimaailman valinnassa on haettu tilan toimintaa tukevaa stimulaatiota.
Yhteystiedot: paivatoiminta.juteinikoti[at]hattula.fi, www.facebook.com/Toimintakeskus-Säpinä

Vaalijalan kuntoutuskeskus
Multisensoriset päivätoimintatilat sekä toiminnallista kuntoutusta.
Kuvia toiminnasta.

Vantaan kaupunki / Myyrmäen toimintakeskus
Toimintakeskuksen alakerrassa on multisensorista toimintaa varten valkoinen huone, jota käytetään rentoutumisen lisäksi myös muuhun multisensoriseen toimintaan. Lisäksi käytössä on lämminvesi-allas, aistikäytävä sekä "herkuttelukeittiö". Käytössä on myös oranssihuone aktiiviseen toimintaan (mm. kauneudenhoitonurkka ja mahdollisuus musisointiin), takkatila sekä ympäristössä kaunista luontoa. Toimintaamme kuuluu erilaisia aistiryhmiä erilaisin teemoin, rentoutumista valkoisessa huoneessa ja altaassa, itse tehtyjen herkkujen nautiskelua sekä muuta maistelua, haistelua ja hypistelyä. Työskentelyssämme arvostamme multisensorista työotetta.

Yritykset

Aistituote.fi
Yritys tarjoaa laadukkaita, tutkittuja ja turvallisia tuotteita erilaisiin aistihäiriöiden ongelmiin. Tuotteet ovat toimivia apuvälineitä erilaisiin toimintaympäristöihin esimerkiksi koteihin, päiväkoteihin, kouluihin, sairaaloihin, laitoksiin sekä muiden kuntouttajien käyttöön ja myös helpottamaan perheen arkea sekä luomaan uusia ideoita toimintaterapia ympäristöön. Tuotevalikoimissa ovat painopeitteet, painohihat, Chewnoodle-purentakumit, purentaputket, purentarenkaat.
Tiedustelut/Tilaukset: puh. 044 0332 211

Arkkitehtitoimisto Kristiina Mäntynen
Fengshui-työhuone

Lelukaupat
Lelukaupat.fi on nettisivusto, johon on koottu suomalaisten lelukauppojen katalogit ja tarjoukset. Sivustolta voi hakea pelejä ja leluja sekä tarvikkeita luoviin toimintoihin.

Lelutivoli
Lelutivoli.fi on suomalainen perheyritys ja vähän erilainen lelukauppa, josta löydät laadukkaita sekä opettavaisia leluja ja pelejä opetuskäyttöön koteihin, päiväkoteihin ja kouluihin. Lisäksi tuotevalikoimassamme on aistihuonetuotteita ja erilaisia tuotteita tukemaan aisti-integraation kehittymistä. Tarjoamme myös eri terapiamuotoihin soveltuvia kuntouttavia terapiavälineitä sekä arkipäivää helpottavia tuotteita erityisten lasten arkeen. Tuotteet ovat pääasiallisesti suunnattu lapsille, mutta tuotteet soveltuvat vauvasta vaariin myös vanhustyöhön tai muuhunkin erityiskäyttöön.

Yhteystiedot: info[at]lelutivoli[dot]fi, 050 501 5091
www.lelutivoli.fi
www.facebook.com/lelutivoli.fi/
www.instagram.com/lelutivoli.fi/

Neurosonic
Neurosonic Finland kehittää, valmistaa, tutkii ja markkinoi matalataajuiseen värähtelyyn perustuvia rentoutuslaitteita. Neurosonic-menetelmä on tutkitusti turvallinen ja tehokas monentyyppisiin oireisiin. Erityisesti se sopii palautumisen ja unen laadun edistämiseen, kivun hoitoon, turvotuksien ja verenkierron edistämiseen ja apuvälineeksi neurologiseen kuntoutukseen. Monet yritykset käyttävät Neurosonicia henkilökunnan työkyvyn ylläpitämiseen. Menetelmä on sivuoireeton ja sen vaikutukset ovat nopeita. Menetelmä antaa erinomaisen lisän muun kuntoutukseen ja toimintakyvyn edistämiseen käytetyn hoidon ohessa.

Nuuksion Taika Oy
Multisensorista toimintaa luonnossa ja hevosten parissa.

Suomen kinesiologiayhdistys ry
Suomen kinesiologiayhdistys ry tekee tunnetuksi kinesiologisia (liikkeeseen pohjaavia) menetelmiä ja niiden soveltamista eri elämänalueille. Yhdistys tarjoaa esittelyjä, johdantopäiviä, perus-, jatko- ja syventäviä kursseja sekä organisoi ohjaaja- ja kouluttajakoulutusta.      
Kinesiologian keinoin pystytään luomaan ja ylläpitämään tasapainoa elämässä. Oppimiskinesiologiasta on esimerkkinä BrainGym®/aivojumppa, joka on joukko hyvää tekeviä liikkeitä. Niistä on havaittu positiivisia vaikutuksia keskittymiskykyyn, itseluottamukseen ja stressin hallintaan. Muutamat liikkeet kohdistuvat erityisesti näkemiseen ja kuulemiseen, toisten liikkeiden vaikutus taas näkyy monimutkaisemmissa taidoissa. Lukeminen ja luetun ymmärtäminen, kirjoittaminen, muistaminen ja liikuntalajit koetaan helpommiksi. 
Yhdistyksessä on mahdollisuus tutustua myös rytmisiin liikeharjoituksiin, jotka tehostavat BrainGym® -harjoitteita.
Yhteystiedot: yhdistys[at]kinesiologia.fi, www.facebook.com/Suomen-Kinesiologiayhdistys-ry

T:mi Pyy / Tanja Pyy
T:mi Pyy tarjoaa musiikkiterapiapalveluita (Kela; vaikeavammaisten lääkinnällinen kuntoutus), djembé -rummun soitonopetusta, modernia vyöhyketerapiaa sekä intialaista päähierontaa. Peter Hessin äänihieronnan harjoittajaksi valmistuin 2012. Äänihieronta sopii sellaisenaan syvärentouttavana hoitomuotona tai musiikkiterapiamenetelmänä.
Tiedustelut ja ajanvaraukset: puh. 050 5348 504, tanja[at]pyy.me

Valopaja / Jukka Laine
Järjestää erityisryhmille valotyöpajoja. Osallistujat pääsevät itse tekemään varjoasetelmia ja valomaalauksia (valojuovia kameran pitkällä valotusajalla). Työskentelyä varten tarvitaan tila, joka on pimennettävissä. Aistihuone on yksi parhaimmista vaihtoehdoista, mutta normaali luokkahuonekin soveltuu, kun ikkunoihin teipataan jätesäkit.
Yhteyshenkilö: Jukka Laine, www.valopaja.com