Multisenso-verkostopäivä v. 2010

Verkostopäivä pidettiin 26.1.2010, koulutuskeskus Tavastiassa, Hämeenlinnassa.

Osallistujia oli yli 100. Päivän ohjelma oli monipuolinen ja esitykset laadukkaita.  Kiinnostavaa oli multisensorisen työn laajentuminen uusille alueille. Aiemmissa tapaamisissa näkökulma on ollut vammaistyössä ja vanhusten hoidossa. Nyt mukana oli myös esimerkkejä lastensuojelusta ja maahanmuuttajien kanssa tehtävästä monikulttuurisesta työstä.

Alussa oli Mirja Simolan katsaus multisensorisesta työstä 20 vuoden ajalta. Pääjärven kuntayhtymässä edelläkävijöiden työ on ollut laaja-alaista, jatkuvasti kehittyvää,  ja sen tukena on ollut oma koulutus. Nykyisin multisensorinen työ jatkuu Eteva kuntayhtymän toimintana.

Koulutuskeskus Tavastian puheenvuorossa Eeva Hallikas lähestyi lähihoitajan koulutusta multisensoriseen työ-hön mm. Kylenin teoriapohjalta, yksilökeskeisen suunnitelmatyön ja opiskelijoiden omia kokemuksia hyödyntävien harjoitusten myötä, ja aistitiloja käyttäen. 

Kuvataiteilija Taru Kaartinen esitteli toteuttamiaan kosketusseiniä ja kertoi perustaneensa yrityksen, joka konsultoi ja toteuttaa asiakkaille heidän tarpeisiinsa soveltuvia taktiilisia seinäpintoja.

Lastensuojelun piiristä perhekuntoutuskeskus Linnunrata Laitilasta esittäytyi. Päivyt Suhonen esitteli aistitiloja, joita on kahdessa kerroksessa, neljä huonetta kummassakin. Monipuolinen toiminta sisältää sekä aktiivista tekemistä että rentoutumista. Tilojen erilaiset tunnelmat helpottavat myös vaikeista asioista puhumista.

Voutila-keskus, Hämeenlinnasta edusti työtä ikääntyvien ihmisten kanssa. Sosiokulttuurinen työote oli saanut tulkinnan: Arjen elävöittäminen. Marika Savolaisen ja Anne Suomisen esittelyssä olivat iltamat, joissa asukkaat ja henkilökunta osallistuivat ohjelman esityksiin. Kokemukset olivat hyvät, ja iltamia aiotaan järjestää neljä kertaa vuodessa.

Pohjoismaisen Snoezelen-konferenssin alustava ohjelma julkistettiin verkostopäivässä. Konferenssi pidetään ensimmäistä kertaa Suomessa, Porvoon lähistöllä, Sannäsin kartanossa, 28.- 29.9.2010. Ohjelma on norjankielinen, mutta Keski-Pohjanmaan kulttuuriopisto kääntää sen suomeksi ja se tulee Multisenson verkkosivuille tammi-helmikuun aikana.

Tina Romberg kertoi FDUV:n rakentavan Helsinkiin uutta multisensorista tilaa, joka avataan maaliskuussa. Osoite on: Vegatalo, Nordenskiöldinkatu  18 A, 00250 Helsinki. Yhteyshenkilöt: tina.romberg(at)fduv.fi tai elina.sagn(at)fduv.fi .

Ulla Häyrinen Helsingin kehitysvammaisten laitospalveluista toi terveiset  ISNAn 2009 konferenssista marraskuulta. Sen yhteydessä avattiin Tanskassa, Sölundissa multisensorinen resurssikeskus, Kultainen sarvi, joka nyt esiteltiin. Samalla todettiin, että ISNA:n johto on siirtynyt Saksasta Tanskaan, Sölundiin, Maurits Eijgendaalille. 

Kuvat tiloista ja uusista teknisistä sovelluksista käynnistivät keskustelun opintomatkan järjestämisestä Tanskaan. Keski-Pohjanmaan kulttuuriopisto kokeneena matkanjärjestäjänä jäi pohtimaan ajatusta. Asian etenemisestä tiedotetaan Multisenson sivuilla.

Laurean Minttu Rädyn esitys käsitteli työtä maahanmuuttajien kanssa. Kohtaamisia moniaistisessa tilassa -hanke etsii keinoja kulttuurienväliseen kohtaamiseen ja myös kulttuurin siirtämiseen sukupolvelta toiselle vieraassa maassa. Opiskelijat ovat rakentaneet siirrettäviä kulttuuriympäristöjä, mm. telttaan, joka voidaan viedä vaikka päiväkodin pihaan.  http://moniaistinentila.laurea.fi/

Vaalijalan kuntoutuskeskuksen päivätoiminnasta Irma Papinniemi ja Tuulikki Karjalainen esittelivät toimintaansa. Multisensorinen työ on lähtenyt käytännön tarpeesta löytää mielekästä toimintaa esim. aistimonivammaisten asiakkaiden elämään. Seuraava verkostokokous pidetään noin vuoden päästä Lahdessa, osoitteessa: Koulutuskeskus Salpaus, Vipusenkatu 5, Lahti. Tarkemmasta ajankohdasta ja ohjelmasta tiedotetaan Multisenson sivuilla.

Teksti: Jaakko Salonen

Lisää aiheesta

Verkostopäivien yhteenvedot