Kun kansion sisältö alkaa tulla tutuksi ja osaatte käyttää yksittäisiä kuvia puheen rinnalla, on aika alkaa tehdä lyhyitä, muutaman sanan lauseita.
Alussa on helpompi muodostaa lauseita käyttäen vain yhden aukeaman kuvia. Osoittakaa vain niitä kuvia, joita siltä aukeamalta löytyy. Muut lauseen sanat voitte vain puhua ääneen.
Puhukaa luonnollista puhetta, vaikka kuvissa lukee sana perusmuodossa. Huomioikaa, että kansion käyttäjä katsoo kuvia, ei kuvissa olevia sanoja. Älkää siis peittäkö sormellanne kuvaa, kun osoitatte sitä.
Kansiosta kannattaa osoitella kuvia samanaikaisesti puheen rinnalla, vaikka kansion käyttäjä ei suoraan katso siihen. Monella on taito seurata myös sivusilmällä.
Ottakaa kansio osaksi arjen motivoivia ja toistuvia tilanteita. Kertokaa päivittäin toistuvia asioita. Kun samoja asioita kerrataan kansion avulla uudelleen ja uudelleen, oppii kansion käyttäjäkin hyödyntämään kuvia kommunikoinnissaan.
Kun kansion käyttäjä osoittaa yhtä kuvaa, laajentakaa se pieneksi lauseeksi ja mallittakaa lyhyen kokonaisen lauseen teko kansiolla.
Pienten lauseiden muodostamisen voi hyvin aloittaa esimerkiksi sanomalla lauseen ”Minä haluan…” ja sitten kysyä toiselta ”Mitä sinä haluat?” Näin myös kansion käyttäjä pääsee kokeilemaan lauseen tekoa mielekkäästi. Voitte myös esittää pieniä avoimia kysymyksiä, esimerkiksi ”Millä mennään kauppaan?” ja tarvittaessa jatkaa vaikkapa ”Mennäänkö autolla vai junalla?”
Kansion avulla hassujen juttujen kertominen ja vitsailu sekä satuilu ovat hyviä tapoja oppia käyttämään kansiota. Sallikaa siis vitsailu ja myös sellaisten asioiden kertominen, jotka eivät pidä paikkaansa.
Kun lähi-ihmiset kertovat omia asioitaan kansion avulla, antavat he samalla hyvää mallia itse kansion käyttäjälle. Kertokaa arjessa toistuvia asioita osoittelemalla kansiosta kuvia puheenne rinnalla. Näin kansion käyttäjä saa mallia lauseiden tekemisestä kansion avulla. Käyttäkää myös kieltolauseita ja ”EI KUVAA”-merkkiä, jos tarvitsemaanne kuvaa ei kansiosta löydy.
Menin töihin autolla.
Söin tänään keittoa.
Huomenna mennään kauppaan.
Pelejä ja tehtäviä
Kapteeni käskee
Leikkikää Kapteeni käskee -leikkiä ja antakaa lapsen kertoa kansion avulla, mitä kapteeni käskee tekemään. Lapsista on mukavaa, kun saa kertoa, mitä aikuisten pitää tehdä.
Jumppatuokio
Kansion avulla voidaan kertoa/valita esimerkiksi mitä eläintä tai kulkuneuvoa tulee liikkuessa matkia.
Sijaintia ilmaisevat sanat
Ottakaa jokin esine tai lelu ja vaihdelkaa sen paikkaa. Kertokaa kansion avulla missä esine kulloinkin on (alla, takana, päällä jne). Muistakaa käyttää kokonaisia lauseita, esimerkiksi: ”Nalle on tuolin päällä.”
Lauseentäydennystehtävä
- Minä haluan...
- Mitä sinä ...
- Minä olen...
- Oletko sinä…
- Me menemme…
- Kuka haluaa…
- Nyt mennään…
- Milloin mennään…
- Minä tykkään...
- Tykkäätkö sinä…
- Sinä tykkäät…
- Minä en tykkää…
- Minä en halua…
- Missä on…
Lisää aiheesta
Kaikki kansion käyttöönoton vaiheet kootusti