Kommunikointiohjelmat ovat muokattavia, kuvapohjaisia sovelluksia, jotka on suunniteltu kommunikoinnin apuvälineeksi. Yksilöllisen kommunikointisovelluksen suunnittelu ja rakentaminen vaatii asiantuntemusta.
Sanaston rakentamisessa tulee huomioida apuvälineen käyttäjän tarpeet niin sanaston sisällön kuin ohjelman käytettävyyden kannalta. Paras kommunikoinnin apuvälinekokonaisuus löytyy apuvälinearvioinnin kautta. Lisätietoa kommunikoinnin apuvälinepalveluista. (Tikoteekki-verkosto)
Tablettiin ladattua kommunikointiohjelmaa voi käyttää myös painikkeella askeltamalla, jos kosketus ei toimi ohjaustapana. Lisätietoa tabletteihin liitettävistä painikkeista ja painikesovittimista (mm. RJ Cooper, Blue2) (AbleNet)
Ohjelman lataus
Kommunikointiohjelmat ladataan iPadiin verkon kautta AppStoresta. Lataaminen vaatii oman tilin ja kirjautumisen tilille. Myös varmuuskopiointi tapahtuu verkon kautta (esimerkiksi DropBox). Suurin osa iPadissa toimivista kommunikointiohjelmista on englanninkielisiä.
Suomessa käytetyimpiä ohjelmia
Suomenkielistä puhesynteesiä hyödyntyvät kuvakommunikointiohjelmat ovat GoTalkNow, TalkTablet Fi, Widgit Go ja Chatable. Näillä ohjelmilla voi kommunikoida myös kirjoittamalla (engl. text to speech). Katso myös Kirjoitetut viestit puheeksi.
Suomenkielinen muokkaustila on ohjelmissa GoTalkNow, WidgitGO ja Chatable. Muissa se on englanniksi.
Suomessa käytettävien iPad-kommunikointiohjelmien ominaisuudet kootusti. (päivitetty 4/2019)
GoTalk Now
GoTalk Now -ohjelmaa voi käyttää kommunikointiin kuvilla tai kirjoittamalla. Kerronnassa voi hyödyntää myös omia videoita ja valokuvia, kun kertoo esimerkiksi tapahtumista.
Viestit tuotetaan sana sanalta tai kokoamalla sanat viestiriville. GoTalk Now -ohjelmassa toimii myös askellustoiminto.
Ohjelma sisältää englanninkielisen GoTalk-kuvakirjaston. Lisäkuvastoiksi voi ladata maksulliset PCS-, Widgit- ja SymbolStix-kuvakirjastot. PCS-kuvakirjastossa hakukielenä on suomi, muissa englanti. Valokuvat voi lisätä suoraan iPadin kamerasta tai kuvagalleriasta.
GoTalk Now-ohjelmassa sanaston voi rakentaa joko ruudukkopohjaan tai liittää aihekuvaan, niin sanottuun näkymäkuvaan (engl. Visual Scene Display, VSD). Ääniviestien lisäksi kuvaan voidaan linkittää video tai musiikkia. Aihekuvan käyttö vahvistaa symbolien käyttöä kommunikoinnin varhaisvaiheissa.
Vasemmalla sanasto on ruudukkona, oikealla se on upotettu aihekuvaan eli näkymäkuvaan.
Ruudukkoon voi koota 1-25 eri ilmaisua. Ohjelmalla voi tuottaa viestit myös kirjoittamalla. Kuvaviestit voi toistaa suoraan tai koota viestirville. Puhetoimintona voi käyttää synteettistä puhetta tai nauhoittaa viestit itse. Ohjelmaan saa suomenkielisen puhesynteesin, valittavissa on naisääni Satu ja miesääni Onni. Lapsen äänet tulee nauhoittaa itse.
Lisätietoa GoTalk Now -ohjelmasta:
HUS Tietoteekin tuottama verkkokoulutus perehdyttää GoTalk Now -sovelluksen käyttöön ja sisältöjen muokkaukseen. Verkkokoulutus on suunnattu sovellusta käyttävän henkilön lähi-ihmisille (perheenjäsenille ja ammattilaisille).
Siirry GoTalk Now -verkkokoulutukseen
GoTalk Now Suomi (Facebook-ryhmä)
Esittelyssä GoTalk WOW -sovellus Applen älykellossa (Tikonen 2/2020, Tikoteekin julkaisu)
Attainment Company (englanninkielinen sivu)
Grid for iPad
Näkymä on Grid for iPadin taulustosta.
Grid for iPad -ohjelmaa voi käyttää kommunikointiin kuvilla tai kirjoittamalla. Kerronnassa voi hyödyntää myös omia videoita ja valokuvia, kun kertoo esimerkiksi tapahtumista.
Viestit tuotetaan sana sanalta tai kokoamalla sanat viestiriville. Grid for iPad -ohjelma käyttää iPadin puhesynteesiä, jonka ääninä ovat Satu tai Onni. Siihen voi ladata myös Acapela-puhesynteesin, jossa ovat äänet Samuel ja Sanna.
Grid for iPad-ohjelman muokkauspuoli on suomenkielinen. Sanasto rakennetaan ruudukkopohjaan, jossa sarakkeita voi olla 1-25 ja rivejä 1-20.
Ohjelmaan sisältyy suomenkieliset PCS- ja Widgit- kuvakirjastot, kuvien haku tapahtuu suomeksi. Kuvia voi lisätä soluihin myös iPadin kamerasta tai kuvakirjastosta, tai hakea internetistä.
Grid for iPadissä on mallitaulustoja ja pelejä.
Grid for iPad ladataan Apple Store:n kautta, lisätietoa ohjelmasta:
Smartbox (englanninkielinen sivu)
WidgitGO
WidgitGO-ohjelmaa voi käyttää kuvakommunikointiin. Viestejä voi tuottaa joko viestiriville tai suoraan ruudukosta. Viestiriville kootut kertomukset voi lähettää myös sähköpostitse pdf-dokumenttina.
Kerronnassa voi hyödyntää piirroskuvien lisäksi valokuvia, kun kertoo esimerkiksi tapahtumista.
Sanasto rakennetaan ruudukkopohjaan, yhdellä sivulla voi olla 1-70 eri ilmaisua. Ohjelmaan sisältyy Widgit-kuvakirjasto. Puhetoimintona voi käyttää synteettistä puhetta tai nauhoittaa viestit itse.
Ohjelmaan saa suomenkielisen käyttöohjeen.
Kehitysvammaliiton Tikoteekki on tuottanut ohjevideoita kommunikointiohjelman rakentamisen vaiheista. Tutustu ohjevideoihin YouTubessa.
Lisätietoa WidgitGO-ohjelmasta:
Haltija
Chatable
Chatable-kommunikointiohjelmaa voi käyttää sekä lähi- että etäkommunikointiin. Viestit voi tuottaa kuvilla tai kirjoittamalla. Kerronnassa voi hyödyntää myös omia videoita ja valokuvia, kun kertoo esimerkiksi tapahtumista.
Viestit tuotetaan sana sanalta tai kokoamalla viestiriville. Ohjelmaa voi käyttää myös askellustoiminnolla.
Ohjelmassa on suomenkieliset valikot, asetukset ja symbolihaku.
Ohjelmaan sisältyy 16-sivuinen sanasto suomeksi. Lisää sanastoa voi koota Widgit-kuvastosta tai käyttämällä omia valokuvia ja videoita. Sanasto voidaan rakentaa joko ruudukkopohjaan tai liittää aihekuvaan, niin sanottuun näkymäkuvaan (engl. Visual Scene Display, VSD). Ohjelmaan sisältyy Widgit-kuvakirjasto.
Ruudukkoon voi koota 1-64 eri ilmaisua. Puhetoimintona voi käyttää synteettistä puhetta tai nauhoittaa viestit itse. Puheääneksi voi valita mies- tai naisäänen, ja äänen korkeutta voi säätää lapselle soveltuvaksi.
Ohjelman jälleenmyynti Suomessa on päättynyt.
TalkTablet
Ruokailutilanteeseen liittyvää sanastoa TalkTablet-ohjelmassa.
TalkTablet-ohjelmaa voi käyttää sekä lähi- että etäkommunikointiin. Ohjelmassa on mahdollisuus chattiin toisten TalkTablet-käyttäjien kanssa.
Viestit voi tuottaa kuvilla tai kirjoittamalla ohjelman viestiriville. Kerronnassa voi hyödyntää myös omia valokuvia, kun kertoo esimerkiksi tapahtumista.
TalkTablet on helppokäyttöinen. Sisältöjä on helppo muokata ja päivittää. Sanasto rakennetaan ruudukkopohjaan. TalkTablet sisältää 12 000 SymbolStix-kuvaa. Valokuvat voi lisätä suoraan iPadin kamerasta tai kuvagalleriasta.
Puhetoimintona voi käyttää synteettistä puhetta (Acapelan Sanna) tai nauhoittaa viestit itse. Puhesynteesin äänenkorkeutta voi säätää TalkTablet-ohjelman asetuksista (ääni miehelle tai lapselle).
Lisätietoa TalkTablet-ohjelmasta:
TalkTablet.com
Lisää aiheesta
Käytetyimmät kommunikointiohjelmat iPadillä (Tikonen 3/2015, Tikoteekki)