Kosketusnäytöt ja tabletit

Mies käyttää tablettitietokonetta.

Tableteissa ja älypuhelimissa on kosketusnäytöt.

Kosketusnäytöt ovat yleistyneet tietoteknisissä välineissä. Tablettien ja älypuhelinten lisäksi niitä on myös monissa kannettavissa tietokoneissa.

Kosketus on monelle konkreettisin tapa tehdä valintoja näytöltä. Kosketustapaa voi säätää. Valinta voi tapahtua heti, kun sormi osuu näytölle, tai silloin, kun sormi irtoaa näytöltä. Valinta voidaan määrittää myös kosketuksen keston mukaan.

Kosketusnäytölliset laitteet sisältävät ruutunäppäimistön, mutta niihin voi tarvittaessa liittää ulkoisen näppäimistön.

Kosketusnäytössä käytössä oleva teknologia määrittää sen, toimiiko näyttö paljaan sormen kosketuksella vai voiko kosketuksen tehdä myös esimerkiksi otsatikulla tai hanska kädessä. Teknologia määrittää myös sen, toimiiko näyttö pakkasessa.

Apuvälineitä tablettien käyttöön

Tabletteihin saa lisätarvikkeina itse laitetta suojaavia tai sen käsittelyä helpottavia tarvikkeita. Laitetta suojaavien koteloiden, telineiden ja naarmuuntumattomien näytönsuojien lisäksi markkinoilla on niin sanottuja ruggeroituja tabletteja. Ne kestävät kovaakin käsittelyä.

Tabletteja voi ohjata perinteisen kosketuksen lisäksi apuvälineillä, kuten ulkoisilla painikkeilla tai kytkimillä, tai puheohjauksella. Lisäksi markkinoilla on erityisesti kommunikointiohjelman käyttöön tarkoitettuja tabletteja. Näissä tableteissa on huomioitu käyttäjien erilaiset ohjaintavat sekä muun muassa tarve lisäkaiuttimiin.

Lisätietoa tablettien tarvikkeista ja apuvälineistä saa jälleenmyyjiltä:

Cadmandata

Haltija

Kajo Apuvälineet

Lähde: Tikoteekin asiantuntijat

Lisää aiheesta 

Monimuotoinen ja muokattava Android (Tikonen 1/2019, Tikoteekin julkaisu)

Yhä helppokäyttöisempi iPad (Tikonen 3/2018, Tikoteekin julkaisu)

Tietosuojaseloste