Erilaisia painikekytkimiä.
Kytkimet tai painikkeet toimivat monilla eri kehon liikkeillä tai toiminnoilla. Painikkeita käytetään yleensä kädellä, päällä tai jalalla. Osa painikkeista reagoi hipaisuun, osa kestää kovaakin käsittelyä.
Painikkeen asettaminen käyttäjän ulottuville edellyttää usein erilaisia kiinnitysratkaisuja kuten kiinnityslevyjä ja -varsia. Lisätietoa apuvälineiden pidikkeistä ja telineistä.
Kytkin voi olla kiinni myös käyttäjässä. Niin sanottu kallistuskytkin reagoi liikkeeseen. Kallistuskytkintä voi käyttää hyvinkin pienellä raajan tai pään liikkeellä. Silmänräpäytykseen reagoiva kytkin kiinnitetään silmälaseihin.
Tikoteekin videolla esitellään erilaisia tietokoneen ohjaintapoja ja apuvälineitä.
Tietokoneohjelman käyttö kytkimillä
Jos tietokoneohjelmassa voi liikkua näppäinkomennoilla, ohjelmaa voi käyttää millä tahansa ulkoisella painikkeella tai kytkimellä. Tietokoneen ja painikkeen tai kytkimen väliin tarvitaan aina kytkin- eli painikesovitin.
Kytkin- eli painikesovitin ja kaksi painiketta.
Kommunikointiohjelmissa sekä useimmissa apuväline- ja opetusohjelmissa voi liikkua yhdellä tai kahdella näppäinkomennolla askeltamalla. Käytännössä askellus etenee esimerkiksi välilyöntinäppäimellä ja valinta tehdään rivinvaihtonäppäimellä. Myös muut näppäinkomennot ovat mahdollisia näissä toiminnoissa.
Kuvassa on kommunikointiohjelma, josta viestit voi valita askeltamalla kahdella painikkeella. Kuvassa vasemmalla on painikesovitin.
Lisätietoa viestin valinnasta kommunikointiohjelmassa
Lisätietoa erilaisista painike- eli kytkinsovittimista tietokoneisiin:
Myös hiiren ohjaus voi tapahtua painikkeilla. Silloin tarvitaan sovitin, joka sisältää myös hiiritoiminnot. Lue lisää erilaisista hiiriohjaimista.
Lisää aiheesta
Painikekäyttöiset pelit Papunetin pelisivuilla
Painikekäyttöisistä leluista kerrotaan sivulla Apuvälineitä leikkiin ja ympäristönhallintaan