Kytkimet ohjaimina

erilaisia painikekytkimiä

Erilaisia painikekytkimiä.

Kytkimet tai painikkeet toimivat monilla eri kehon liikkeillä tai toiminnoilla. Painikkeita käytetään yleensä kädellä, päällä tai jalalla. Osa painikkeista reagoi hipaisuun, osa kestää kovaakin käsittelyä.

Painikkeen asettaminen käyttäjän ulottuville edellyttää usein erilaisia kiinnitysratkaisuja kuten kiinnityslevyjä ja -varsia. Lisätietoa apuvälineiden pidikkeistä ja telineistä.

Kytkin voi olla kiinni myös käyttäjässä. Niin sanottu kallistuskytkin reagoi liikkeeseen. Kallistuskytkintä voi käyttää hyvinkin pienellä raajan tai pään liikkeellä. Silmänräpäytykseen reagoiva kytkin kiinnitetään silmälaseihin. 

Tikoteekin videolla esitellään erilaisia tietokoneen ohjaintapoja ja apuvälineitä.

Tietokoneohjelman käyttö kytkimillä

Jos tietokoneohjelmassa voi liikkua näppäinkomennoilla, ohjelmaa voi käyttää millä tahansa ulkoisella painikkeella tai kytkimellä. Tietokoneen ja painikkeen tai kytkimen väliin tarvitaan aina kytkin- eli painikesovitin.

Kytkinsovitin ja kaksi painiketta.

Kytkin- eli painikesovitin ja kaksi painiketta.

Kommunikointiohjelmissa sekä useimmissa apuväline- ja opetusohjelmissa voi liikkua yhdellä tai kahdella näppäinkomennolla askeltamalla. Käytännössä askellus etenee esimerkiksi välilyöntinäppäimellä ja valinta tehdään rivinvaihtonäppäimellä. Myös muut näppäinkomennot ovat mahdollisia näissä toiminnoissa.

näkymä kommunikointiohjelman viestivalikosta, jossa on oranssi kehys osoittamassa askelluksen etenemistä.

Kuvassa on kommunikointiohjelma, josta viestit voi valita askeltamalla kahdella painikkeella. Kuvassa vasemmalla on painikesovitin.

Lisätietoa viestin valinnasta kommunikointiohjelmassa

Lisätietoa erilaisista painike- eli kytkinsovittimista tietokoneisiin:

Haltija

Myös hiiren ohjaus voi tapahtua painikkeilla. Silloin tarvitaan sovitin, joka sisältää myös hiiritoiminnot. Lue lisää erilaisista hiiriohjaimista.

Lähteenä on käytetty Tikoteekin asiantuntijoita.

Lisää aiheesta 

Painikekäyttöiset pelit Papunetin pelisivuilla

Painikekäyttöisistä leluista kerrotaan sivulla Apuvälineitä leikkiin ja ympäristönhallintaan

Tietosuojaseloste