Kytkimet ohjaimina

erilaisia painikekytkimiä

Erilaisia painikekytkimiä.

Kytkimet toimivat monilla eri kehon liikkeillä tai toiminnoilla. Painikkeita käytetään yleensä kädellä, päällä tai jalalla. Osa painikkeista reagoi hipaisuun, osa kestää kovaakin käsittelyä.

Painikkeen asettaminen käyttäjän ulottuville edellyttää usein erilaisia kiinnitysratkaisuja kuten kiinnityslevyjä ja -varsia. Lisätietoa apuvälineiden pidikkeistä ja telineistä.

Kytkin voi olla kiinni myös käyttäjässä. Niin sanottu kallistuskytkin reagoi liikkeeseen. Kallistuskytkintä voi käyttää hyvinkin pienellä raajan tai pään liikkeellä. Silmänräpäytykseen reagoiva kytkin kiinnitetään silmälaseihin. 

Tietokoneen käyttö kytkimillä

Kytkinsovitin ja kaksi painiketta.

Kytkin- eli painikesovitin ja kaksi painiketta.

Jos tietokoneohjelma toimii näppäinkomennoilla, ohjelmaa voi käyttää myös millä tahansa ulkoisella kytkimellä. Mutta välissä tarvitaan aina kytkin- eli painikesovitin. 

Esimerkiksi kommunikointiohjelmissa sekä useimmissa apuväline- ja opetusohjelmissa voi askeltaa yhdellä tai kahdella näppäinkomennolla. Käytännössä askellus etenee esimerkiksi välilyöntinäppäimellä ja valinta tehdään rivinvaihtonäppäimellä. Myös muut näppäinkomennot ovat mahdollisia näissä toiminnoissa.

näkymä kommunikointiohjelman viestivalikosta, jossa on oranssi kehys osoittamassa askelluksen etenemistä.

Kommunikointiohjelmassa askellus eteneen rivin valinnasta yksittäisen merkin valintaan. Askelluksen osoitin erottuu oranssina kehyksenä.

Lisätietoa erilaisista painike- eli kytkinsovittimista tietokoneisiin:

Haltija

Myös hiiren ohjaus voi tapahtua painikkeilla. Silloin tarvitaan sovitin, joka sisältää myös hiiritoiminnot. Lue lisää erilaisista hiiriohjaimista.

Lähteenä on käytetty Tikoteekin asiantuntijoita.

Lisää aiheesta 

Viestin valinta askeltamalla

Painikekäyttöiset pelit Papunetin pelisivuilla

Painikekäyttöisistä leluista kerrotaan sivulla Apuvälineitä leikkiin ja ympäristönhallintaan

Tietosuojaseloste