Teemun tarina

Teemu syntyi perheen kolmanneksi lapseksi vuonna 1996.

Vuoden iässä Teemu sanoi muutaman sanan ja 2–vuotiaana yksittäisiä sanoja ja sanamuunnoksia. Esimerkiksi "kuku" tarkoitti isoveljeä. Suurin osa opituista sanoista hävisi.

Kaksivuotisneuvolassa kerroin lääkärille, että mielestäni Teemun puheenkehitys on viivästynyt. Hän laittoi heti lähetteen neurologian poliklinikalle. Tästä tapahtumasta alkoi Teemun kuntoutus, joka kestää vieläkin.

Isosisko tulkkina

Teemu siirtyi perhepäivähoidosta päiväkotiin integroituun ryhmään. Ryhmäytyminen ei onnistunut kivuttomasti. Teemu pelkäsi ja aristeli, koska hänellä ei ollut yhteistä kieltä leikkikavereiden kanssa.

Päiväkoti paikkana oli varmasti Teemulle hyvä, mutta kaikki siirtymävaiheet ja uudet kuviot olivat raskaita. Samassa ryhmässä ollut isosisko tulkkasi Teemun puhetta koko ajan.

Heidät erotettiin eri ryhmiin ja Teemu itki eroa siskostaan pitkään. Häneltä hävisi "tulkki" ja tuki rinnalta.

Teemulla oli puheterapiaa vuodesta 2000 alkaen säännöllisesti. Myös tukiviittomien kotiopetus aloitettiin vuonna 2000 ja Teemu alkoi käyttää niitä heti. Ongelmana oli kuitenkin, että Teemu käytti viittomaa vain, jos tiesi varmasti, että toinen ymmärtää sen.

Kokoonnuimme Teemun asioissa useita kertoja vuosina 2000–2002. Aina todettiin, että Teemu etenee omalla vauhdillaan puheenkehityksessä, mutta jokin vielä puuttuu. Päiväkodissa oli edelleen vaikeuksia, vaikka Teemulla oli muutaman kerran viikossa avustaja.

Asiat järjestyvät

Ehdotin kesäkuussa 2003 foniatrille, että Teemulle haettaisiin vammaispalvelulain mukaista puhevammaisten tulkkipalvelua esikoulutuntien ajaksi. Pitkien perustelujen ja pohdintojen jälkeen sain hänet vakuuttuneeksi siitä, että tulkkipalvelu on mahdollista, jos hän sitä suosittelee ja minä otan yhteyttä kunnan sivistystoimeen ja sosiaalitoimeen.

Asialla alkoi olla jo kiire, että saisimme tulkin elokuuhun ja esikoulun alkuun mennessä.

Jo heti matkalla keskussairaalasta kotiin soitin opiskelukaverille, joka opiskeli kanssani Outokummussa puhevammaisten tulkkipalvelutyöntekijäksi. Kysyin olisiko hän valmis tulemaan Teemulle tulkiksi, jos saisin tulkkipalvelupäätöksen. Teemulle olisi hyödyksi, että tunsin tulkin jo ennalta.

Tämän jälkeen soitin alueen AAC-keskukseen ja kerroin, että minulla on tällainen suullinen lupa foniatrilta, että hän kirjoittaa lausunnon tulkkipalvelusta esikoulutuntien ajaksi, ja että minulla on myös alustava lupa tulkilta, että hän on käytettävissä.

Luotin koko ajan siihen, että saan asian järjestettyä.

Keskustelin kunnan sivistystoimen johtajan kanssa ja vaihtoehdot olivat, että Teemulle haetaan tulkkia tai että hänet siirretään dysfasialuokalle. Selvitin itse jo ennakkoon molempien vaihtoehtojen kustannukset.

Edullisin vaihtoehto oli tulkkipalvelun järjestäminen esikoulutuntien ajaksi. Teemu sai sivistystoimelta 25 tulkkipalvelutuntia viikossa esikoulutuntien ajaksi kouluvalmiuksien parantamiseen sekä puheen ja kielellisen kehityksen tukemiseen. Samalla hän sai kunnan sosiaalipuolelta tulkkipalvelua 120 tuntia vuodessa. Päätös tuli kolmessa päivässä.

Tulkki mukana esikoulutunneilla

Tulkki aloitti elokuussa 2003. Teemun elämä päiväkodissa parantui huomattavasti, koska hänellä oli nyt yksi turvallinen aikuinen, joka ymmärsi häntä.

Tulkki oli myös mukana erityisopetuksessa, jossa Teemu kävi koululla kahtena tuntina viikossa.

Päiväkodissa tulkin työstä annettiin kiitosta, vaikka tulkin tuleminen ryhmään oli uusi asia. Päiväkodin mukaan tulkin rooli oli merkittävä ja ensiarvoisen tärkeä Teemun puheenkehityksen kannalta.

Tulkkipalvelun lopettaminen

Vähitellen tuli myös aika lopettaa tulkkipalvelun käyttäminen. Teemu kävi starttiluokan, jossa tulkki oli mukana äidinkielen tunneilla, mutta Teemu aloitti pelleilyn, kun tulkki tuli luokkaan. Teemu alkoi kasvaa isoksi pojaksi ja irrottautua tulkista.

Tulkki kävi enää muutamia kertoja koululla ja asioilla Teemun kanssa. Ensimmäisen luokan Teemu kävi normaaliopetuksessa, mutta äidinkielen pulmat olivat suuret. Tulkki jäi äitiyslomalle, eikä Teemu halunnut uutta tulkkia tilalle. Tulkkipalvelua ei enää tarvittu.

Teemun kuulumisia tulkkipalvelun jälkeen

Teemu on nyt 12-vuotias nuori mies. Teemu on ollut koko koulun ajan pienluokalla, jossa ikävä kyllä opettajat ovat vaihtuneet joka vuosi, ja pahimmassa tapauksessa kaksi kertaa saman lukuvuoden aikana.

Olisi voinut kuvitella, että opettajien vaihdot olisivat aiheuttaneet ongelmia. Mutta Teemu on sosiaalinen kaveri, joka ei ota ongelmia opettajan vaihtumisista, vaikka ilmoittaakin, ellei tule toimeen opettajan kanssa. Koulussa ja kotona on kavereita.

Kielipulmat ovat helpottuneet vuosien saatossa. Puhetulkin merkitys koko koulumenestyksen ja itsetunnon kannalta on ollut merkittävä. Myöhemmin olen ajatellut, miten poika pärjäisi, jos ei olisi ollut tulkkipalvelua? Kunta on tehnyt silloin oikeat tukitoimet, vaikka ne ovat maksaneet yhteiskunnalle.

Teemu kävi opettajan järjestämässä puheopetuksessa 2 vuotta, mutta ei ole tämän jälkeen enää päässyt. Neuropsykologian kuntoutukseen hän on jonottanut pian 3,5 vuotta, eikä ilmeisesti tule sinne pääsemään.

Teemulla on vielä r-virhe, eikä hän mielellään käytä sanoja, joissa esiintyy r-kirjain. Lisäksi hänellä on selvästi todettavissa muitakin oppimisvaikeuksia, muun muassa kertotaulut eivät jää muistiin.

Koulumenestys on kuitenkin hyvä. Historia, biologia, maantieto ja englanti ovat ylivoimaisesti parhaita aineita. Englannin kieltä pelkäsin, mutta menestys on ollut hyvä. Kirjoitusvirheitä tulee, mutta puhuminen on hyvää tasoa.

Murrosikä lähestyy ja tuo uusia haasteita omaan minuuteen, ja miksi-kysymykset ovat hyvin ajankohtaisia, "Miksi minulla on puheongelmia?" ja niin edelleen. Mutta Teemu on myös ylpeä taustastaan, koska hän on saanut opiskella tukiviittomia. Hän muistelee, miten hän joutui ilmaisemaan itseään, kun ei ollut tukiviittomataitoisia ihmisiä lähellä.

Hän muistelee myös kujeita siskon kanssa päiväkodissa, kun heillä oli yhteinen "kieli". Teemu on erittäin nokkela ja hyvä muistamaan asioita.

Minusta Teemu on positiivinen kaveri, joka kääntää vielä tämänkin asian voitoksi.

Teemun tarinan kirjoitti äiti. Teemu ei ole pojan oikea nimi.

Tietosuojaseloste