Selkeästi meille -hanke

Viisi ihmistä seisoo rivissä ja näyttää peukaloa.
Kuvassa Selkeästi meille -hankkeen työntekijät Satu Timperi, Heikki Oksanen, Roberto Polsa, Mira Vihmo ja Petra Saarinen. Kuva: Selkeästi meille -hanke

Selkeästi meille -hanke on Kehitysvammatuki 57 ry:n ja Kehitysvammaliiton yhteishanke. Hanke on kerännyt kokemuksia, tuottanut tietoa ja materiaalia kognitiivisesta saavutettavuudesta vuosien 2020–2022 aikana. Hanke jatkaa kehittämis- ja vaikuttamistyötä vuoden 2023 ajan. Hanke edistää sähköisten palvelujen ja itsepalvelupäätteiden kognitiivista saavutettavuutta eli helppokäyttöisyyttä ja ymmärrettävyyttä, jotta yhä useamman ihmisen on mahdollista osallistua ja toimia itsenäisemmin digitalisoituvassa yhteiskunnassa.

Hankkeen tehtävänä on

  • lisätä sähköisten palveluiden tekijöiden ja sisällöntuottajien ymmärrystä kognitiivisesta saavutettavuudesta ja palveluiden testaamista käyttäjillä
  • levittää tietoa kognitiivisesta saavutettavuudesta päättäjille ja viranomaisille
  • arvioida eri verkkopalvelujen kognitiivista saavutettavuutta
  • tukea kehitysvammaisten ihmisten vaikuttamismahdollisuuksia saavutettavamman yhteiskunnan puolesta.

Kehitysvammaiset ihmiset ovat hankkeessa keskeisiä toimijoita niin kokemusasiantuntijoina kuin kansalaisvaikuttajina.

Hanke arvioi verkkopalvelujen kognitiivista saavutettavuutta

Hankkeessa on kehitetty vuosien 2020–2022 aikana arviointikriteeristö kognitiiviselle saavutettavuudelle. Kriteeristöä hyödynnettiin hankkeen tekemissä verkkopalveluiden kognitiivisen saavutettavuuden arvioinneissa. Arvioitavia kohteita testasi hankkeen saavutettavuustestaajien ja kokemusasiantuntijoiden lisäksi suuri joukko yksittäisiä käyttäjätestaajia, joilla on kognitiivisia toimintarajoitteita. Arviointikriteeristö on muodostunut testausten havainnoista ja asioista, jotka helpottavat ja vaikeuttavat verkkopalvelun käyttämistä ja ymmärtämistä.

Vuonna 2023 hanke ei enää tee laajoja kognitiivisen saavutettavuuden arviointeja, vaan se on kehittänyt yhteiskehittämisen mallin, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamista organisaatioissa. Hanke tekee edelleen suppeita arviointeja yhteiskehittämiseen osallistuvien tahojen verkkosivustoille, mutta keskeisessä roolissa ovat yhdessä tekeminen ja oppiminen.

Hankkeen tekemään arviointiin osallistuneet ja kognitiiviseen saavutettavuuteen myönteisesti suhtautuvat tahot ovat saaneet käyttöönsä hankkeen myöntämän Selkeästi meille -tunnuksen. Hanke myöntää tunnusta myös vuonna 2023.

Vaikuttamistoiminta

Hankkeessa tehdään myös vaikuttamistoimintaa iskuryhmissä. Iskuryhmät ovat työpajoja, joissa kehitysvammaiset ihmiset vaikuttavat verkkosivuihin antamalla niistä organisaatioille palautetta ja ehdottamalla tapaamista. Vuosina 2020–2022 iskuryhmät ovat vaikuttaneet eri verkkosivustoihin ja käyneet keskustelua eri toimijoiden kanssa. Iskuryhmät ovat iskeneet muun muassa sairaalan, suuren kaupungin, kirjaston, joukkoliikenteen sekä pankin verkkosivustoille.

Vuonna 2023 iskuryhmät keskittyvät sovelluksiin ja itsepalvelupäätteisin.

Hankkeen omat nettisivut

Hankkeella on omat nettisivut osoitteessa selkeästimeille.fi. Sivuilla on ohjeita ja vinkkejä kognitiiviseen saavutettavuuteen sekä ajankohtaista tietoa hankkeesta. Sivustoa kehitetään koko hankkeen ajan, ja hanke ottaa mielellään vastaan palautetta ja kehitysehdotuksia. Sivustolle julkaistaan myös hankkeen päättyessä kognitiivisen saavutettavuuden arviointikriteeristö kaikkien käyttöön. Nyt kriteeristö on sivustolla ohjeiden muodossa.

Hanke sosiaalisessa mediassa

Selkeästi meille -hanke on aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Hanke kertoo siellä toiminnastaan ja nostaa esille hankkeessa tehtyjä havaintoja.

Facebook: www.facebook.com/selkeastimeille

Instagram: www.instagram.com/selkeastimeille

Hankkeen omat nettisivut: selkeästimeille.fi

Julkaistu: