Ohjeita ja oppaita

Nainen istuu tietokoneen ääressä ja kirjoittaa muistiinpanoja.

Tältä sivulta löydät ohjeita ja oppaita saavutettavien verkkosivustojen tekemiseen. Käytä ja hyödynnä ohjeita verkkosivuston suunnittelussa, kehittämisessä ja arvioinnissa. Osittain ohjeita voi ja kannattaa hyödyntää myös mobiilisovellusten kehityksessä.

WCAG 2.1 on saavutettavien verkkosivustojen tekemiseen ja arviointiin yleisimmin käytetty ohjeistus. Sitä on myös pohjana saavutettavuuslainsäädännölle. WCAG 2.1:n sisältämiin saavutettavuuden onnistumiskriteereihin kannattaa tutustua huolellisesti.

Saavutettavien verkkosivujen suunnitteluoppaaseen olemme koonneet yhteen ohjeita ja vinkkejä, joiden avulla verkkosivuista voi tehdä saavutettavuudeltaan ja käytettävyydeltään paremmat kaikille käyttäjille. Suunnitteluoppaaseen kannattaa tutustua jo ennen kuin verkkosivustoa aletaan suunnitella ja kehittää.

Pikaoppaat ovat muistia tukevia listauksia saavutettavuudesta. Pikaoppaat on laadittu verkkosivuprojektien eri rooleissa työskenteleviä ammattilaisia varten.

Selkokieli verkkosivuilla -sivu antaa tietoa selkokielestä ja vinkkejä siitä, miten sivujen sisällöstä tehdään mahdollisimman ymmärrettävää. 

Saavutettavuuden arviointi -osioissa on ohjeita verkkosivuston saavutettavuuden arviointiin. Verkkosivuston saavutettavuutta kannattaa arvioida sen koko elinkaaren ajan.

Sosiaalinen media -osiossa kerrotaan vinkkejä, joiden avulla julkaisuista saa tehtyä saavutettavia.