Mikä on Papunet?

Suomessa on kymmeniä tuhansia ihmisiä, joiden on vaikea tuottaa tai ymmärtää puhetta ja jotka kommunikoivat puhetta korvaavilla keinoilla.

Papunet välittää tietoa ja materiaalia kommunikoinnin tueksi. Tavoitteemme on, että puhevammaisten ja muiden kommunikoinnissa ja ymmärtämisessä tukea tarvitsevien ihmisten mahdollisuudet kommunikointiin, toimintaan ja osallistumiseen paranisivat.

Papunetista tietoa, materiaalia ja työkaluja kommunikoinnin tueksi

Papunet tarjoaa tietoa siitä, miten vuorovaikutusta ja kommunikointia voi tukea silloin, kun puheen tuottaminen tai ymmärtäminen on vaikeutunut. Papunetissa kerrotaan esimerkiksi kommunikointia tukevista ja korvaavista keinoista ja kommunikoinnin apuvälineistä.

Papunetista löydät materiaaleja erilaisiin keskustelutilanteisiin kuvatuella, viittomilla ja bliss-symboleilla. Helppokäyttöiset pelit ja tehtävät viihdyttävät ja opettavat uusia taitoja. Selkokielisten verkkokirjojen parissa rentoudut ja nautit tarinoista helpolla suomen kielellä.

Papunetin kuvatyökaluilla teet omia materiaaleja, kuten kuvakortteja, kommunikointitauluja, toimintaohjeita ja verkkokirjoja.

Papunet ylläpitää myös saavutettavia ja helppokäyttöisiä pelisivuja ja kuvasivuja sekä julkaisee joka viikko kuvauutisia Selkosanomat-verkkolehdessä.

Papunetin sisällöistä hyötyvät puhevammaiset ja muut kommunikoinnissa ja ymmärtämisessä tukea tarvitsevat ihmiset, heidän lähi-ihmisensä sekä esimerkiksi sosiaali- ja terveysalojen ammattilaiset ja opiskelijat. 

Kehitämme sisältöjä yhdessä käyttäjien, Kehitysvammaliiton Tikoteekin sekä muiden asiantuntijoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Papunetissa on sisältöä myös ruotsiksi ja englanniksi.

Papunet on saavutettavuuden asiantuntija

Papunet on verkkosivujen teknisen ja kognitiivisen saavutettavuuden asiantuntija, joka tarjoaa tietoa, ohjeita ja koulutusta saavutettavien verkkosivujen toteutuksesta.

Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni ihminen voi käyttää verkkosivua tai sovellusta helposti. Haluamme, että verkkopalvelut ja sovellukset ovat helppoja käyttää ja ymmärtää.

Papunet on osa Kehitysvammaliittoa. Toimintaamme rahoittaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Papunetin esite

Lataa tästä Papunetin selkokielinen esite.

Vuorovaikutus ja kommunikointi kuuluvat kaikille

Valokuva: iStock
Piirroskuvat: Papunetin kuvapankki, Sergio Palao / ARASAAC