Skärmläsningsprogram

Skärmläsningsprogram är assisterande program som används av personer med synskador. Med hjälp av programmen läses innehållet på webbsidan upp för en användare. Skärmläsningsprogram erbjuder också helt blinda personer möjlighet att styra terminalutrustningen och att uppfatta innehållet.

Användare av skärmläsningsprogram styr datorn med tangentkommandon. Apparater med pekskärm styrs med fingergester med ett eller flera fingrar.

Att läsa webbsidor med ett skärmläsningsprogram kräver

  1. att de olika objekten på sidan har gjorts lätta att uppfatta och
  2. att de olika objekten på sidan är möjliga att använda enbart med tangentbord.

För att exempelvis bilder ska kunna tolkas, bör man till dem lägga till separat textmotsvarighet. Skärmläsningsprogrammen läser upp textmotsvarigheten för användaren så att också en blind person ska kunna veta vad bilden innehåller.

Alla funktioner på webbplatsen ska också kunna användas enbart med tangentbord. Exempelvis ska alla punkter som fylls i på en webblankett vara sådana att de kan användas utan mus.

Skärmläsningsprogram kan berätta för användaren om den semantiska betydelsen för det objekt som valts på sidan. Om det valda objektet är en rubrik, länk eller bild, upplyser skärmläsningsprogrammet användaren om detta.

För att skärmläsningsprogram ska fungera rätt, måste rubriker på webbsidor och i andra textdokument markeras med html-element som anger att det är fråga om en rubrik. Att göra texten större för att markera en rubrik från vanlig brödtext är inte ett rekommenderat sätt.

Om rubriken är markerad rätt kan skärmläsningsprogrammet informera användaren att det är fråga om en rubrik. Användaren kan också vid behov läsa enbart webbsidans rubriker. Det är vanligt att de som använder skärmläsningsprogram läser enbart rubrikerna på webbsidan för att snabbt och enkelt hitta det väsentliga innehållet.

Publicerat: