Innehållets begriplighet och lättläst och lätt språk

Lättläst och lätt språk är ett medel att främja tillgänglighet. Bild: Kaisa Kaatra

Lättläst och lätt språk är enklare språk än standardspråk. Lättläst och lätt språk är till sitt innehåll, ordförråd och sin struktur anpassat till att vara mer läsbart och begripligt jämfört med standardspråket.

Lättläst och lätt språk riktar sig till personer som har svårigheter att läsa eller förstå standardspråket. Exempelvis personer med intellektuella funktionsnedsättningar, äldre personer, personer med minnesstörningar och personer som lär sig språket kan vara i behov av lättläst och lätt språk.

Utöver dessa grupper kan lättläst och lätt språk också vara till nytta för många andra. Selkokeskus har bedömt att det i Finland finns 650 000 – 750 000 personer som är i behov av lättläst och lätt språk (2019).

Lättläst och lätt språk är ett medel att främja tillgänglighet och att producera lättanvändbart innehåll på webbsidor. Vid planeringen av webbsidor hjälper principerna för lättläst och lätt språk till att förstå delområdena för språklig och kognitiv tillgänglighet. På lättläst och lätt språk kan man producera hela tjänsten eller göra en språkversion av den på lättläst språk.

Varför behövs lättläst och lätt språk?

Ett svårt språk hindrar många människor från att verka som fullvärdiga medborgare i samhället. Syftet med lättläst och lätt språk är att hjälpa människor som är i behov av sådant språk att få information, läsa, uttrycka egna tankar och kunna delta.

Lättläst och lätt språk är ett tillgängligt språk. Varje människa har rätt att få begriplig information, vilket är en grundläggande förutsättning för ett självständigt liv och påverkan i samhället.

Användning av lättläst och lätt språk

Lättläst och lätt språk kan användas i både tal och text. På lätt språk kan man publicera många slag av texter: tryckta texter eller webbtexter, videor, bildserier eller texter att lyssna på.

Lättläst och lätt språk kan användas i diskussioner i vardagen, vid intervjuer, i undervisningssituationer eller i kundbetjäning. I alla de situationer där lätt språk används är målet att öka människornas möjligheter att förstå varandra.

Principer för lättläst och lätt språk

I skriven text kan principerna för lättläst och lätt språk delas in i nivåerna text, ordförråd och språkstruktur.

Med begreppet lättläst och lätt språk avses ofta också ett språk som är lite tydligare än standardspråket. Det är ändå bra att skilja mellan egentligt lätt språk och standardspråk. Principen är att lättläst och lätt språk är ännu lättare och enklare än standardspråket.

Selkokeskus har utvecklat anvisningar om lättläst och lätt språk i Finland i cirka 30 års tid. Dessutom ger Selkokeskus anvisningar om bilder och layout i publikationer på lätt språk, webbpublicering, lätt språk i tal samt växelverkan.

Mer om temat

LL-Center arbetar med och för lättläst svenska i Finland. LL-Center verkar inom FDUV men erbjuder service åt alla som har nytta av lättläst och lätt svenska.

LL-Center erbjuder olika tjänster kring lättläst, bland annat bearbetningar till lättläst, översättningar och granskning av lättlästa texter samt beviljar rätten att använda symbolen för lättläst information på svenska. LL-Center ger ut den lättlästa nyhetstidningen Lätta bladet, informerar och lånar ut lättlästa böcker, producerar lättläst samhällsinformation på svenska i samarbete med myndigheter och organisationer samt erbjuder kurser i att skriva lättläst.

Läs mer om LL-Centers verksamhet och lätt svenska på LL-Centers hemsida www.ll-center.fi

Publicerat: