Tee sivuston interaktiivisista elementeistä tunnistettavia

On tärkeää, että sivun interaktiiviset elementit, kuten linkit, painikkeet tai alasvetovalikot, ovat tunnistettavia. Käyttäjän tulee siis tietää, mitkä sivuilla olevista elementeistä ovat interaktiivisia ja mitä tapahtuu, jos niistä painaa.

Linkkien tapauksessa on tärkeää, että kaikki käyttäjät tunnistavat ne linkeiksi. Linkkien on näytettävä siltä, että niitä voi klikata hiirellä tai painaa sormella.

Hyvä tapa esittää linkit on merkitä ne sinisellä värillä ja lisäksi alleviivata ne. Koska kaikki käyttäjät eivät erota värejä, myös alleviivaus on tarpeen.

Kun verkkosivulla käytetään HTML-sivun peruselementtejä, eri apuvälineet tunnistavat yleensä interaktiiviset elementit. Esimerkiksi ruudunlukuohjelma osaa kertoa käyttäjälle, onko kyseessä linkki, painike tai jokin muu.

Jos jonkin toiminnon esittämiseen halutaan kuitenkin käyttää poikkeavia ratkaisuja, HTML-koodiin on kirjattava erikseen, mikä toiminto on kyseessä. Poikkeavia ratkaisuja saatetaan käyttää silloin, kun sivuston ulkoasusta halutaan juuri tietynlainen.

Olisi hyvä, jos sivustolla käytetyt toiminnot olisivat sekä visuaalisesti että toiminnaltaan mahdollisimman samanlaisia kuin muillakin yleisillä verkkosivuilla. Käyttäjän on helpompi käyttää eri sivustoja, kun ne toimivat samalla tavalla.

Tärkeintä on kuitenkin pitää kaikki samalla sivustolla käytetyt toiminnot yhdenmukaisina.

Julkaistu: