Fysiska och motoriska begränsningar

Användare av webbsidor kan ha fysiska och motoriska begränsningar, bland annat variationer och svagheter i muskulaturen (exempelvis ofrivilliga rörelser i händerna, darrningar eller förlamning), variationer i känselsinnet, vissa sjukdomar (exempelvis ledgångsreumatism) och avsaknad av extremiteter.

Fysiska och motoriska variationer kan försvåra användningen av dator, men inte helt och hållet hindra användningen. Om man beaktar dessa variationer när man planerar och skapar webbsidor, möjliggörs e-tjänster för alla med hjälp av lämplig teknologi och hjälpmedel.

Varför ska fysiska och motoriska begränsningar beaktas?

Om fysiska och motoriska begränsningar beaktas när man planerar och skapar webbsidor, har även användare som har ovannämnda begränsningar möjlighet att uträtta ärenden på webben.

Att beakta fysiska och motoriska begränsningar hjälper också den äldre befolkningen, eftersom exempelvis fingrarnas finmotorik kan försvåras med stigande ålder.

Om webbplatsen är tillgänglig med hjälp av enbart tangentbord, hjälper det förutom användare med fysiska och motoriska begränsningar också användare med synskador som har ett skärmläsningsprogram.

Hur surfar personer med motoriska begränsningar på webben?

Användare med lindriga fysiska och motoriska begränsningar kan surfa på webben genom att använda mus eller apparatur med pekskärm. Användarna kan ha svårigheter med exempelvis sin fingerfärdighet. Då är funktioner som kräver precision svåra att utföra.

Användare som har svårare fysiska och motoriska begränsningar kan surfa på webben genom att använda enbart tangentbord eller något lämpligt hjälpmedel.

Dessa olika användningssätt ska beaktas när man planerar och skapar webbplatser. Man måste komma ihåg att alla nödvändigtvis inte kan använda exempelvis en mus.

När man planerar webbsidor ska man tänka på att motoriska begränsningar också inverkar på hur snabbt och noggrant man kan utföra funktioner. Användarna ska få tillräckligt med tid för att utföra olika funktioner.

Teknologi som hjälper webbanvändare kan vara program som installeras på datorn eller fysisk apparatur. Med hjälp av viss teknologi kan man lyckas surfa på webben utan att använda händerna.

Assisterande teknik är exempelvis:

  • Ergonomiska tangentbord och möss som är planerade för vissa användare.
  • En pekare som är placerad på användarens huvud, med vilken hen kan styra markören som rör sig på skärmen.
  • En pinne som användaren håller i munnen, med vilken hen kan använda pekskärmen.
  • Tangentbordsbilder som syns på skärmen och som exempelvis kan användas med en mus med styrkula eller joystick.
  • Manöverkontakt som kan styras exempelvis med fötterna eller axelrörelser.
  • Röststyrning, det vill säga styrning av datorn med hjälp av tal.
  • Pekare som fungerar via ögonrörelser.

Då man använder tangentbord för att röra sig på en webbsida, markeras konturen kring varje funktion (länkar, tryckknappar o.s.v.) så att användaren kan se vilken funktion som är vald.

Man kan själv försöka sig på hur det går att röra sig på en webbsida med hjälp av tangentbord och använda endast tabulatortangenten (tab-tangenten).

Datorn kan också styras med tal. Personer som inte kan använda sina händer kan surfa på nätet med hjälp av röststyrning. Kommandon ges till datorn muntligt och skrivandet sker genom diktering. Apparaten konverterar talet till skriven text.

”Jag använder datorn och webbsidor med hjälp av blicken. Jag använder ögonstyrningsprogrammet MyTobii när jag surfar på webben.

Jag använder webben så att alla musfunktioner och tangentbordet syns i skärmens högra hörn, när jag behöver dem, men jag kan också dölja dem. Jag väljer alltid från högra kanten när jag vill klicka, dra eller skriva. Jag riktar blicken på den knapp som jag vill klicka på. Om menyerna på webbsidan är väldigt små, är det svårt att träffa rätt med blicken.”

Elina Ino, person med rörelsenedsättning och talstörning

På vilket sätt ska motoriska begränsningar beaktas när man planerar och skapar webbsidor?

Man måste försäkra sig om att alla funktioner på webbsidan kan användas med enbart tangentbord eller manöverkontakt.

Användare som har svårigheter med exempelvis fingrarnas finmotorik har nytta av att element som man ska klicka eller trycka på är tillräckligt stora.

För att förbättra tillgängligheten är det viktigt att beakta följande punkter i anknytning till motoriska begränsningar:

  • Gör de klickbara och interaktiva funktionerna tillräckligt stora.
  • Placera inte funktioner för nära varandra. Placera exempelvis blankettfält tillräckligt långt från varandra.
  • Försäkra dig om att alla funktioner på webbplatsen är möjliga att utföra med endast tangentbord utan mus.
  • Placera inledningen av huvudinnehållet på sidan (huvudrubrik och ingress) tillräckligt högt upp, så att man kan se den utan att behöva rulla på skärmen.
  • Ge användarna tillräckligt med tid för att utföra funktioner.
Publicerat: