Variationer i anknytning till synen

Webbanvändare kan ha många slag av variationer som anknyter till synen. Trots dem kan de använda webben om man har beaktat tillgänglighet på webbplatsen.

Exempelvis kan bilder eller videor som sådana inte visas för användare med nedsatt synförmåga. För innehåll av det här slaget skapas ett alternativt presentationssätt.

För personer med nedsatt synförmåga skapas i textform en beskrivning av vad som finns på bilderna. På så sätt kan också en helt blind person få veta vad som finns på bilderna.

Varför ska synstörningar beaktas?

Att beakta synstörningar när man planerar tillgängliga webbsidor är till nytta för många användare. I Finland finns uppskattningsvis 80 000 personer med synskador, varav 10 000 är blinda.

Även färgblindhet är en sådan synstörning som bör beaktas då man planerar och skapar webbsidor. I Finland är uppskattningsvis fem procent av befolkningen färgblinda. Den vanligaste formen av färgblindhet är röd-grön färgblindhet.

Nästan alla har i något skede av sitt liv variationer i anknytning till synen. Det här kan bero på en synskada, försvagad syn eller faktorer som orsakas av terminalen eller omgivningen.

Det kan exempelvis vara svårt att urskilja objekt på skärmen av en liten mobilapparat i starkt solsken.

Hur läser synskadade personer webbsidor?

Användare med synskador har till sitt förfogande olika hjälpmedel som underlättar användningen av terminalutrustningen. De kan använda assisterande teknik för att läsa webbsidor eller ändra på webbsidornas visuella form genom att exempelvis förstora texten.

För läsning av webbsidor använder helt eller nästan helt blinda användare skärmläsningsprogram, som läser upp innehållet på webbsidorna högt för dem.

Många personer med svåra synskador använder skärmläsningsprogram som förstorar innehållet på skärmen och gör det lättare att uppfatta.

Många användare kan förstora storleken på texten via webbläsaren eller förbättra mörkhetskontrasten mellan texten och bakgrunden.

För vissa personer är det lättare att läsa texten då de inverterar färgerna på skärmen, så att texten är ljus och bakgrunden mörk.

”Jag använder min dator och webbsidor med hjälp av ett skärmläsningsprogram på ett sådant sätt att skärmläsningsprogrammet läser textinnehållet på skärmen högt för mig. Samtidigt använder jag en punktskriftsskärm som i punktskrift visar samma text som programmet läser högt. Jag gör ingenting med musen, utan jag gör allt med tangentbordet.

Jag använder ogärna webbsidor som är dåligt gjorda. Minst använder jag sidor som har länkar eller tryckknappar med en bild som beskriver deras funktioner, men ingen text. För mig kan en sådan länk vara av formen bild.jpg. Då är det verkligen svårt att veta vart länken leder.

Otrevliga är dessutom sådana sidor som har mycket innehåll, men som saknar rubriknivåer.”

Ronja Oja, tillämpningsplanerare, blind

På vilket sätt ska synstörningar beaktas när man planerar och skapar webbsidor?

När man planerar och skapar webbplatser är det skäl att beakta sådana användare som läser webbsidorna med hjälp av assisterande teknik och som ändrar på webbsidans visuella form för att göra den mer lämplig för sig själva.

För att förbättra tillgängligheten är det viktigt att tänka på följande faktorer som anknyter till synstörningar:

  • Använd ett klart och tillräckligt stort typsnitt. Vanligtvis är ett sans-serif typsnitt lättare att läsa.
  • Försäkra dig om att mörkhetskontrasten mellan text och bakgrund är tillräcklig. Använd exempelvis inte grå text på grå bakgrund.
  • Använd ett klart och begripligt språk. Håll textstrukturen enkel. Skriv inte långa meningar och stycken.
  • Publicera allt innehåll på webbsidorna i HTML-form. Publicera inte innehåll endast som filer som kan laddas ner.
  • Använd en kombination av textformat och textfärg för att förmedla betydelsen (exempelvis länktext). Använd som exempel inte endast färg för att förmedla betydelse.
  • Lägg till bilder och videor en textmotsvarighet eller något annat alternativt presentationssätt. Använd inte enbart bilder eller videor för att förmedla information om inte bilderna har textmotsvarigheter eller videorna syntolkning.
  • Använd strikt HTML-språk, som anger elementens semantiska betydelse (exempelvis beteckningarna <H1>, <button>, <nav>, <main> o.s.v.). Formatera alltså inte exempelvis rubriker enbart genom att ändra textens storlek.
  • Försäkra dig om att sidans struktur är klar och logisk. Innehållets ordning i HTML-källkoden ska vara densamma som den visuella presentationen.
  • Försäkra dig om att det är möjligt att använda webbplatsen enbart med tangentbord, utan mus. Alla funktioner på webbplatsen ska man kunna utföra enbart med tangentbord.
  • Namnge länkar och rubriker på ett tydligt och begripligt sätt. Försäkra dig om att namnet på länken klart anger vart den leder. Undvik länkar av typen ”Tryck här” eller ”Läs mera”.
Publicerat: