Planera tydliga blanketter
Blanketter som finns på webbsidor ska vara tekniskt sett tillgängliga, tydliga och begripliga. Om webblanketterna är omsorgsfullt planerade är det lätt för alla användare att fylla i dem.
Blankettens element, exempelvis tryckknappar, ska vara tillräckligt stora. På så sätt kan användare med nedsatt synförmåga urskilja dem bättre och de är lätta att klicka på när apparater används med pekskärm.
Etiketter (label)
Varje blankettelement ska ha en etikett (label), som anger vad man ska skriva in i blankettfältet. Skärmläsningsprogram kan läsa upp etiketterna för användare med synskador.
Om man alltså i ett textfält på blanketten ska skriva in sitt eget förnamn, ska det på etiketten stå ”Förnamn”. Om det är obligatoriskt att fylla i fältet innan man sänder iväg blanketten, är det också bra att meddela användaren om detta på etiketten.
Anvisningar
Användaren ska få tillräckligt med anvisningar om hur blanketten ska fyllas i. Vid varje fält av blanketten måste man tydligt informera om vad som ska skrivas in på ifrågavarande plats. Det är skäl att låta etiketten vara kort och koncis. Om den inte erbjuder tillräckligt med anvisningar om hur fältet ska fyllas i, kan anvisningarna visas som vanlig text ovanför fältet.
Det är också viktigt att informera om i vilken form informationen ska fyllas i på blanketten. Om något textfält ska fyllas i exempelvis med en siffra, ska användaren informeras om man som decimaltecken ska använda kommatecken eller punkt.
Det är ofta skäl att förklara en del av termerna på blanketten, så att användaren kan fylla i den korrekt. Man kan exempelvis be användaren uppge sina bruttoinkomster, och då är det bra att förklara vad som avses med termen.
Respons
Det är bra att ge användaren respons om hur blanketten har fyllts i. Om blanketten innehåller fält som fyllts i på fel sätt, ska användaren informeras om det så klart och tydligt som möjligt.
Det är skäl att berätta vilka fält som är felaktigt ifyllda och att ge anvisningar om hur felen ska korrigeras.
Det är bra att både i början av blanketten lista alla fält som är felaktigt ifyllda och att dessutom informera om felet vid varje fält som är felaktigt ifyllt.
När blanketten väl har sänts iväg, ska användaren få respons om detta. Responsen kan exempelvis ges på en separat sida sedan blanketten har sänts i väg.
Logisk följd
Planera blanketten på sådant sätt att de fält som ska fyllas i är i en logisk följd.
Man kan lyssna på blanketten med ett skärmläsningsprogram eller be någon annan person att läsa upp den. Det här kan vara till hjälp när man utvärderar hur logisk och tydlig blanketten är.
Användning av tangentbord
Säkerställ att blanketten kan fyllas i med hjälp av endast tangentbord. Säkerställ att också komplicerade element, som skjutreglage, fungerar och kan användas med enbart tangentbord.