Självtestning av tillgänglighet

Det är skäl att också själv testa webbplatsens tillgänglighet. Då webbplatsens utvecklare själva testar webbplatsen och sätter sig in i olika användares situation får de en god bild av sidornas tekniska funktionalitet och delvis också av användbarheten.

På det här sättet är det möjligt att observera och korrigera webbplatsens problem – också tillgänglighetsproblem.

Det är skäl att alla som deltar i utvecklingen av webbplatsen testar webbplatsens tillgänglighet – planerare, kodare och innehållsproducenter. Olika användare och användningssituationer kan simuleras genom att man använder webbplatsen med olika terminaler, hjälpmedel och webbläsare.

Man ska observera att testning av en webbplats inte ersätter tillgänglighets- och användbarhetstestning som görs av riktiga användare.

Testning av tillgänglighet med hjälpmedel

En webbplats kan testas med olika hjälpmedel. Med ett skärmläsningsprogram är det möjligt att testa hur en användare med synskador upplever webbplatsen och hur webbplatsen låter som uppläst.

Då man lyssnar på webbsidor med ett skärmläsningsprogram kan man märka om textinnehållet på sidorna är svårt att förstå.

Skärmläsningsprogram styrs ofta med hjälp av tangenter. Med sådana program kan man alltså, åtminstone delvis, testa webbplatsens tillgänglighet också för sådana användares del som använder dator enbart med hjälp av tangentbord.

Testning av tillgänglighet med olika terminaler

Det är skäl att testa webbplatsen med så många olika terminaler som möjligt och att försäkra sig om att webbplatsen är så tillgänglig som möjligt när man använder olika terminaler.

Webbplatsens tillgänglighet kan vara beroende av vilken utrustning man använder. Webbplatsen kan se olika ut och fungera på olika sätt beroende av om man använder dator, pekdator eller smarttelefon.

Dessutom kan webbplatsens användbarhet vara beroende av olika operativsystem i utrustningen (exempelvis Windows, Mac OS, Linux) och deras olika versioner. Storlek och resolution för utrustningens skärm kan också variera.

Vi rekommenderar att webbplatsen testas med följande terminaler och operativsystem:

  1. PC-datorer: Microsoft Windows 7 och nyare versioner
  2. Mac-datorer: Mac OS
  3. Android-smarttelefoner
  4. iPhone-smarttelefoner

Testning av tillgänglighet med olika webbläsare och olika versioner av dem

Att testa en webbplats med så många olika webbläsare och versioner av dem som möjligt kan avslöja olika tillgänglighetsproblem.

Alla lösningar som används på en webbplats fungerar nödvändigtvis inte med alla olika webbläsare eller äldre versioner av dem.

Webbplatsens visuella utseende kan vara olika beroende av webbläsare. Då webbplatsen används med något hjälpmedel kan den fungera olika i olika webbläsare.

Vi rekommenderar att webbplatsen testas med de följande mest populära webbläsarna:

  1. Chrome
  2. Safari
  3. Internet Explorer
  4. Firefox
  5. Edge

Testning av tillgänglighet enbart med tangentbord

Det är viktigt att webbplatsen och alla dess funktioner också kan användas utan mus. Många användare kan besöka webbsidor genom att enbart använda tangentbord.

Webbplatsens tillgänglighet med tangentbord är särskilt viktig för personer med synskador som använder skärmläsningsprogram och för användare som av någon anledning har svårt att använda mus.

Det är skäl att använda tabulatortangenten (Tab ↹), piltangenterna och Enter-tangenten och samtidigt iaktta följande:

  • Fungerar webbplatsens alla funktioner, exempelvis olika element i blanketter, med enbart tangentkommandon?
  • Är det klart för användaren vilken del av webbplatsen och vilken funktion hen använder? Markeras exempelvis en kontur kring alla länkar på webbplatsen då den används med enbart tabulatortangenten?
  • Rör sig markören som styrs med tabulatortangenten (Tab ↹) framåt på sidan i en logisk ordning då man använder webbplatsen med tabulatortangent? Markören ska vanligtvis röra sig från vänster till höger och uppifrån ner.

Testning av tillgänglighet utan Javascript, Flash och CSS

Webbsidor som är baserade på HTML använder ofta också andra webbtekniker, som Javascript, Flash eller CSS. En del av dessa kan i vissa fall förbättra tillgängligheten.

Trots det här är det skäl att försäkra sig om att webbplatsen fungerar och är tillgänglig också om dessa tekniker tagits ur bruk eller om webbläsaren eller utrustningen inte stöder dem.

Särskilt viktigt är att försäkra sig om att webbplatsens väsentligaste funktioner fungerar utan Javascript och Flash. Det finns ingen anledning att planera en webbplats så att exempelvis inloggningen kräver Javascript eller Flash.

I allmänhet fungerar sidorna mest tillförlitligt för olika användare och är så tillgängliga som möjligt om de är skapade så enkelt som möjligt.

Testning av tillgänglighet utan färger och med inverterade färger

Färger är ofta ett bra sätt att markera innehåll. På en webbplats bör färger trots det inte vara det enda sättet att markera betydelse.

Alla användare ser inte färger på samma sätt. Det här kan bero på exempelvis en synskada, färgblindhet, kulturella skillnader, webbläsarens eller utrustningens inställningar eller starkt solsken.

En användare med nedsatt syn som besöker en webbplats kanske hellre läser webbsidor med inverterade färger, eftersom en del personer har lättare att läsa ljus text på mörkt botten.

På grund av det här är det viktigt att man på webbsidor inte betonar eller markerar element enbart med färg, det är skäl att också understryka en länktext.

Testa därför webbplatsen och utvärdera dess tillgänglighet genom att avlägsna webbläsarens färg och granska webbplatsen som svartvit.

Det är viktigt att betydelsen för element som betonas och markeras på olika sätt är klar för användaren också utan färger eller då färgerna är inverterade.

Förstora webbplatsen med hjälp av webbläsaren

Vissa användare vill förstora textstorleken på innehållet på webbplatser via webbläsaren om textstorleken är alltför liten för att kunna läsas av dem.

Testa att det är möjligt att förstora webbplatsen via webbläsaren ända upp till 200 procent. Säkerställ att webbplatsens struktur fortsättningsvis håller ihop och att innehållet är läsbart och begripligt.

Automatiska verktyg för tillgänglighetsgranskning

Automatiska granskningsverktyg är bra tillägg för granskning av webbplatsers tillgänglighet. De kan hjälpa utvecklare av webbplatser att hitta olika tekniska tillgänglighetsproblem i webbplatsens källkod.

Granskningsverktyg räcker i sig inte på långt när till för att observera alla tillgänglighetsproblem och kan inte heller föreslå lösningar till problemen.

Det är skäl att också testa webbsidor med automatiska granskningsverktyg, som också granskar sidans HTML-källkod och ibland också CSS-källkoden. Verktygen söker i koden fram möjliga kritiska fel med avseende på tillgängligheten.

Att lösa dessa problem gör webbplatsen tekniskt sett tillgänglig för användare av hjälpmedel.

En del av granskningsverktygen är insticksprogram för webbläsaren och en del fungerar som en webbtjänst.

I webbtjänsten kopierar man in internetadressen för sidan som ska granskas, varefter tjänsten granskar sidans tillgänglighet. I allmänhet granskar verktygen endast en undersida åt gången.

Det finns också verktyg för att granska mörkhetskontrasten mellan text och bakgrund. I många anvisningar om tillgänglighet finns noggrant angivna värden för mörkhetskontrast. Dessa värden ska uppfyllas för att webbplatsen ska vara tillgänglig.

Publicerat: