Luokassa, metsässä ja kotsassa – Vinkkejä aistituokioihin
Keväinen luonto tarjoaa iloa, valoa ja virkistystä pitkän ja lumisen koronatalven jälkeen. Lintujen laulun kuunteleminen, sulavan maan tuoksun haistaminen ja ensimmäisten leskenlehtien katseleminen kuuluvat kevään riemuun lähes jokaisella meistä. Koulujen ja toiminta-alueittaisen opetuksen näkökulmasta kevät tarjoaa ulos laajentuvan luokan monenlaiselle oppimiselle ja aistiharjoituksille.
Tässä postauksessani kirjoitan aistien käytön harjoittelusta ja aistituokioiden toteuttamisesta koulussa.
Me ihmiset muodostamme käsityksemme itsestämme ja ympäristöstämme aistitiedon perusteella. Olemme aistitiedon kautta yhteydessä sekä oman kehomme tuntemuksiin että ympäröivään maailmaan. Aistien välittämät kokemukset ovat meistä jokaiselle tärkeitä, mutta eivät itsestään selviä jokaiselle. Monet oppilaistamme saattavat tarvita harjoitusta aistien käytössä.
Aistituokioiden merkitys opetuksessa
Toiminta-alueista aistinvarainen toiminta kuuluu kognitiivisten taitojen alueelle. Tavoitteena on saada oppilaita aktivoitumaan ja käyttämään aistejaan ympäröivän todellisuuden hahmottamiseen. Harjoitettavia aisteja ovat näkö-, kuulo-, tunto-, maku- sekä tunto- ja tasapainoaisti.
Oppilaamme voivat tarvita erityistä harjoitusta aistien käytössä aistinelinten puutteiden tai keskushermoston häiriöiden vuoksi. Jos esimerkiksi itsenäinen liikkuminen on vaikeaa, ovat aistikokemukset saattaneet jäädä myös tavallista vähäisemmiksi tai yksipuolisemmiksi. On myös hyvä tiedostaa, että oppilailla voi olla erilaisia aistien ali- tai yliherkkyyksiä, jotka on tärkeää huomioida opetuksessa.
Vinkkejä aistituokioihin luokassa
Aistinvaraisten toimintojen harjoittelua voi toteuttaa koulun sisätiloissa monella tavalla vuodenajasta riippumatta.
Oppimisympäristöön voi muokata sellaiseksi, että se tarjoaa erilaisia aistielämyksiä. Luokkaan tai koulun käytävälle voi rakentaa esimerkiksi tunnusteltavaa, tuoksuja tai ääniä tarjoavia aistiseiniä. Jos koulun tilat antavat myöten, voi koululle rakentaa myös erillisen aistihuoneen, jota voi aika ajoin muokata.
Kaikkiin opetustuokioihin voi lisätä aistiharjoituksia. Esimerkiksi aamunavauksessa jokaiseen viikonpäivään voi liittää tuoksun tai tunnustelun tai rentoutustunnille hierontaa nystyräpallolla. Myös aihepiiritunneille kannattaa sisällyttää monipuolisia aistikokemuksia, puun oksasta pehmoleluun ja YouTube-videosta maisteltavaan hedelmään tai kasvikseen. Kotitaloustunnilla lähes kaikki aistit saavat harjoitusta leipomisen tai kokkaamisen lomassa.
Lukujärjestyksessä voi olla myös oma, erillinen aistituokio. Aistituokiossa voidaan esimerkiksi käydä aistit järjestyksessä kuvin läpi, ja tehdä jokaiseen aistiin liittyviä harjoituksia. Kuuntelutehtävissä voi käyttää valmiita kuunteluharjoituksia valmiilla materiaaleilla kuten Kuulolla-materiaalilla tai tehdä itse kuuntelutehtäviä vaikka muovipurkkeihin.
Tuoksu- ja maisteluharjoituksia voi tehdä yhdistämällä jonkun ruoan maistelun ja tuoksuttelun, tai käyttämällä itse tehtyjä tuoksupurkkeja tai valmiita tuoksuöljyjä. Maistelutunnin teemana voi olla esim. kauden kasvikset, hapan, makea ja suolainen tai kauden juhlan perinteiset ruoat.
Tuntoaistiharjoituksissa voi käyttää esimerkiksi erilaisia hierontavälineitä ja vibralaitteita tai itse vain kerätä erilaisia materiaaleja tunnusteltavaksi. Voitte myös yhdessä valmistaa vaikka taikataikinaa, jonka ohje löytyy esimerkiksi Marttojen sivuilta täältä tai syötäviä sormivärejä, joihin ohjeen voit lukea Leikki leikkinä -blogista täältä. Näönkäytön harjoituksissa voi käyttää vaikkapa taskulamppua tai värikkäitä kuvia.
Ulos kevättä aistimaan
Aistiharjoituksia voi ja kannattaa tehdä ulkona tietenkin kaikkina vuodenaikoina ja ainakin lähes kaikenlaisessa säässä. Pehmeät lumihiutaleet tai voimakas tuuli saattavat ihmetyttää tai naurattaa. Sateen ropinaa on mukavaa kuunnella sateenvarjon alla.
Nyt keväällä voi vielä löytää ainakin täällä Pohjois-Karjalassa vielä lunta, mutta sulaneista paikoista myös paljon muuta tutkittavaa ja tunnusteltavaa. Me etsimme oppilaidemme kanssa irtokuvien avulla viime viikolla asioita, joita löytyy tästä Papunetin kuvatyökalutiedostosta.
Ihania kevätpäiviä ja keväisiä seikkailuja teille toivottaen,
Outi
Kuvat: Papunet.net ja Pixabay.com
Lähteet:
Papunet.net: Aistit vuorovaikutuksessa
Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri: Valteri-OPS palapelimalli – opiskelu toiminta-alueittain PDF
Kirjoitus on julkaistu blogissa 23.4.2021.