Jäähyväisten ja tervetulotoivotusten toukokuu

Kuvassa on seinäkalenteri, jossa on toukokuun sivu.

Kun on ollut kauan aikaa samassa työpaikassa, iso joukko entisiä oppilaita on jo ehtinyt jatkaa matkaansa kohti peruskoulun jälkeistä elämää ja aikuisuutta. Voisi ajatella, että näihin haikeisiin viikkoihin jotenkin tottuisi ja turtuisi, mutta näin ei todellakaan ole. Kun jokainen ihminen on ainutlaatuinen, ei jäähyväisiä helpota ollenkaan se, että ne joka kevät toistuvat.

Opettajan ikävöinnin suhteen ei siis taida olla paljoakaan tehtävissä, mutta onneksi oppilaidemme siirtymiä on mahdollista tukea monilla tavoilla. Siirtyminen tuttujen ja turvallisten aikuisten, kavereiden ja koulurutiinien suojista uuteen maailmaan on nuorille iso harppaus. Myös pelkästään siirtyminen luokasta toiseen on monelle iso harppaus. Ihanteellista olisikin, että jatkosuunnitelmat olisivat mahdollisimman hyvissä ajoin valmiina, ja turvallisen siirron suunnittelulle jää riittävästi aikaa.

Tänä keväänä erityisen haasteen siirtymille on tuonut oppivelvollisuuden laajentaminen. Kaikkien yhdeksäsluokkalaisten osalta hakuvelvollisuus on täytetty, vaikka opiskelupaikat ovatkin saavuttamattomissa. Elokuun lopussa ilmoitamme kotikuntiin oppilaista, joille toisen asteen opiskelupaikkaa ei ollut tarjolla. Toivottavasti muutaman vuoden päästä ilmoituksia ei tarvitse tehdä, vaan paikkoja työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa TELMA-koulutuksissa on lisätty riittävästi. Vielä tänä vuonna moni jatkaa entiseen tapaan päivätoimintaan. Toivottavasti myöskään oppivelvollisuuden keskeyttämistä vamman tai sairauden vuoksi ei käytettäisi kunnissa kevein perustein. Jos on pystynyt opiskelemaan pidennetyn oppivelvollisuuden peruskoulussa, eivät opiskelutaidot katoa kesän aikana ennen laajennetun oppivelvollisuuden alkamista.

Piirroskuvassa on selin ihminen, joka vilkuttaa.

Mitkä asiat sitten luovat edellytykset turvalliseen siirtymiseen, oli sitten kyse peruskoulun päättämisestä tai vain luokan vaihtamisesta? Tärkeää on, että oppilas ja oppilaan perhe saavat riittävästi tietoa muutoksesta, ja että vastaanottava taho saa riittävästi tietoa oppilaan aiemmasta koulupolusta. Minusta erityisen tärkeitä tietoja ovat tiedot oppilaan kommunikaatiokeinoista, vahvuuksista ja mielenkiinnon kohteista. Toki paljon muutakin tietoa yksilöllisesti tarvitaan.

Tiedonsiirron lisäksi oppilaan on tärkeää päästä tutun aikuisen kanssa tutustumaan uuteen paikkaan ja sen aikuisiin, mielellään vaikka useamman kerran. Asiaa on hyvä käydä oppilaan kanssa läpi lisäksi esimerkiksi sosiaalisen tarinan ja kuvien avulla koulussa pitkin kevättä.  

Jäähyväisten lisäksi kevääseen kuuluvat kuitenkin myös tervetulotoivotukset. Samaan aikaan kun osa pakkaa reppujaan uuteen osoitteeseen, käy koululla ja luokassa myös tutustujia. Samanlaisella reseptillä: suunnittelulla, tiedonsiirrolla, tutustumisella ja toiveiden kuuntelemisella toivotetaan uudet koululaiset tervetulleeksi heille uuteen ja jännittävään luokkaamme tai kouluumme.

Piirroskuvassa on kalenterin lehti toukokuusta, kukkia ja todistus.

Kevään kiireiset viikon päättyvät myös meillä aina kevätjuhlaan, jossa laulamme lähteville oppilaille Tähdenlento-laulun. Laulussa luvataan, että ystävät ja heidän kanssaan jaetut hetket voi aina saada takaisin laulaen. Jäätelöiden syömisen jälkeen voimme siis kaikki lähteä kesälomalle kiitollisena yhteisistä muistoista, ja syksyä ja uusien ystävien tapaamista odottaen.

Tsemppiä viimeisiin kouluviikkoihin!

Outi

 Kuvat: Papunet.net

Kirjoitus on julkaistu blogissa 21.5.2021.