Kokemusta viisaampana

Piirroskuva esittää koronavirusta, jolla on maski kasvoilla.

Etäkouluviikot ovat loppusuoralla, ja ensi viikolla edessä on paluu taas uudenlaiseen arkeen, korona-ajan lähiopetukseen. Monet meistä opettajista vastustivat paluuta lähiopetukseen kahdentoista koulupäivän takia, mutta päätökset tehtiin muualla. Meidän tehtävänämme on nyt luoda kouluistamme oppilaille ja työntekijöille turvallinen paikka palata.

Luvassa ei kuitenkaan ole ihan tavallinen toukokuu. Luokkaretket on peruttu ja kevätjuhlaa varten ei tarvitse harjoitella. Yhteisten tapahtumien sijaan tulemme pysyttelemään omissa luokissamme. Ainakin meillä monet oppilaista myös ovat kotona, koska useat vanhemmista ovat etäopetuksen päättyessä hakeneet lapsilleen viimeiset kouluviikot kokonaan vapaaksi. Vaikka kaikki ovat enemmän kuin tervetulleita kouluun, vapaat silti myönnetään. Kukapa ei ymmärtäisi vanhempien huolta.

Samaan aikaan me paitsi opiskelemme koululla, myös harjoittelemme kahden viikon ajan tulevaa syksyä varten, koska siitäkin on tulossa erilainen kuin aikaisemmat syksyt. Miten arki järjestetään syksyllä, kun kouluun näillä näkymin palaavat ihan kaikki oppilaat? Tarvitsemmeko uusia tiloja? Kuinka onnistuvat ruokailut? Voimmeko jo tehdä asioita yhdessä vai pysymmekö silloinkin pienissä piireissä? Moniin kysymyksiin olemme viisaampia vastaamaan vasta silloin syksyllä, mutta valmistautuminen syksyyn on kuitenkin jo vauhdissa.

Entä miten etäopetus onnistui ja toimi? Mitä me opettajat opimme? Minun etäpäiviäni ovat todella paljon piristäneet etäoppitunnit Micorsoft Teamsin kautta. Jos vaikka ensi lukuvuonna emme voisi entiseen tapaan pitää koko koulun yhteisiä tapahtumia, voisimmeko pitää välillä vaikka yhteisiä oppitunteja Teamsin välityksellä? On ollut positiivinen yllätys, kuinka kivoja kohtaamisia sen välityksellä voi syntyä, jos mahdollisuutta tavata ihan kasvokkain ei ole.

Opettajan kannalta etäopetus on vaatinut kokonaan uusien materiaalien etsimistä. Toisaalta monet suosikkimateriaalit ovat venyneet hyvin myös etäopetukseen. Tässä lyhyt vinkkilista materiaaleista, jotka ovat monikäyttöisyytensä vuoksi sopineet yhtä lailla luokaopetukseen kuin opetukseen Teamsissä:

Kuvassa on Kuulolla-kirjan kansi.

Kuulolla-materiaaliin sisältyy 131 äänitehtävää ja yli 200 niihin liittyvää ääntä, viittomavideota ja kopioitavaa kuvaa. Materiaalin aiheina ovat keho, tunteet, koti, kaupunki, eläimet, vapaa-aika, ammatit ja ajan käsitteet. Materiaali sopii monenlaisille ja monen ikäisille oppilaille, myös etäopetuksessa. Materiaali on Opikkeen valmistama ja voit tutustua siihen täällä.

Kuvassa on Kielinuppu-materiaalin kansi.

Kielinuppu on projekti, joka tuottaa suomen kielen oppimista tukevaa lastenlauluja opetusvideoineen. Kielinupun laulujen joukosta löytyy lauluja monenlaisten asioiden opetteluun aina naapurimaista numeroihin ja kuukausista konekeksintöihin. Kaikki laulut ja opetusvideot löytyvät Kielinupun YouTube -kanavalta. Laulujen nuotit on mahdollista tulostaa projektin kotisivuilta. Materiaalia saa maksutta käyttää opetuksessa. Laulut on myös mahdollista ostaa cd-levynä sekä kysellä Kielinuppu TRIOa esiintymään omaan kouluun.

Kuvassa on Aikarumpu-kirjan kansi.

Aikarumpu ja Maharumpu kuuluvat myös molemmat Opikkeen materiaaleihin. Molemmat ovat olleet luokassani ahkerassa käytössä sekä lähiopetuksessa, että nyt korona-aikaan. Maharumpu sopii muun muassa arkipäivän toimien, tunnetaitojen ja kehontuntemuksen vahvistamiseen. Aikarumpu puolestaan tutustuttaa ajan käsitteeseen ja vuodenkierron tapahtumiin.

Mitä sinä opit etäopetuksen aikaan? Entä mitä materiaalia käytät arjessasi paljon?

Aurinkoa!

Outi

Kuvat: Pixabay.com, Opike ja Kielinuppu.

Kirjoitus on julkaistu blogissa 6.5.2020.