Vinkkejä kotitaloustunnille

Valokuvassa on lapsi, joka vaivaa taikinaa kulhossa.

Edellisessä postauksessani kertoilin, kuinka meidän luokkamme arjen lukuisista muuttuvista tekijöistä kootaan joka syksy kouluviikon palapeli. Tällä kertaa ajattelin tsuumata tarkemmin yhteen palapelin palaan eli kotitaloustuntiin. Aikaisemmin olen jo kertonut aamunavauksestamme postauksessa, jonka voit lukea täällä. Lisäksi olen kirjoittanut aistituokiosta postauksessani täällä. Motoristen taitojen harjoitteluun voit lukea vinkkejä täältä.

Monipuolinen kotitalous

Kotitalouden tunnit aloitetaan koulussamme useimmiten heti koulupolun alussa, koska ne tarjoavat mahdollisuuden monipuoliseen oppimiseen ja motivoivat melkein kaikkia oppilaita. Kotitalouden tunneilla voi harjoitella kaikkien toiminta-alueiden sisältöjä.

Kotitaloustunti on oppitunti, jossa on mahdollista saada monipuolisia aistikokemuksia ja harjoitella hienomotorisia taitoja. Kotitaloustunnilla harjoitellaan myös ryhmässä toimimista ja muita sosiaalisia taitoja, kommunikaatiotaitoja sekä kognitiivisia taitoja. Kotitaloustunneilla harjoittelevat taidot ovat totta kai myös päivittäisiä taitoja, joista on ehkä hyötyä pitkälle tulevaisuuteen.

Meillä erityiskoulussa kotitaloutta voi opiskella useimmiten koko luokka yhdessä. Yleisopetuksen kouluissa alakouluikäiset toiminta-alueittain opiskelevat oppilaat saattavat olla mukana ryhmissä, jossa muut opiskelevat oppiaineita tai tiloissa, joissa ei ole kotitalousluokkaa. Olen kuitenkin kuullut useista onnistuneista järjestelyistä, joissa yleisopetuksen yhtenäiskouluissa toiminta-alueittain opiskeleville alakoululaisille on järjestynyt mahdollisuus kotsan tunteihin yläkoulun tiloissa. Tätä mahdollisuutta kannattaa selvittää, jos omien oppilaiden joukossa on kotsan tunneista hyötyviä oppilaita. Kotitalous on myös oppitunti, jossa toiminta-alueittain opiskelevia oppilaita on mahdollista ja tärkeää integroida yleisopetuksen ryhmiin.

Valokuvassa on puisia kauhoja, lastoja ja kaulin.

Käytännön vinkkejä tunneille

Mitä sitten tunneilla käytännössä tehdään? Tunnit suunnitellaan mahdollisimman yksilöllisesti kunkin oppilaan HOJKSien sisällöt ja tavoitteet huomioiden. Tässä kuitenkin muutamia yleisiä, hyväksi havaittuja vinkkejä suunnittelun pohjaksi.

1) Vuodenaikojen, juhlien ja muiden opetuksen teemojen huomioiminen opetuksessa

Kotitaloustunnit kannattaa integroida muuhun opetukseen. Jos teemana musikissa ja aihepiiritunneilla on parhaillaan syksy, kannattaa kotitaloustunneilla valmistaa ruokaa tai leivonnaisia syksyn sadosta. Jos teemana muilla tunneilla on vaikkapa suomalainen kulttuuri, ystävyys, terveelliset elämäntavat, joulu, tai mikä ikinä onkin, on teema useimmiten hyödynnettävissä myös kotitaloustunnille.

Valokuvassa on puisella alustalla käpy sekä muki, jossa on mustikoita.

2) Metsäretket, itse kasvatetut yrtit ja kauppareissut

Jos koulun lähellä on marja- tai sienimetsiä, kannattaa metsän satoa hyödyntää leipomuksissa. Vaikka suurin osa marjoista tulisi pakastepusseista, on silti elämys käydä ensin lähimetsässä pienellä marjaretkellä.

Oppilaiden kanssa voi myös itse istuttaa yrttejä tai vaikka herneen versoja, joita voi muutaman viikon kuluttua jo maistella ja käyttää kotitaloustunneilla. Vinkkejä miniversojen kasvatukseen löytyy esimerkiksi Marttojen sivuilta täältä.

Jos mahdollista, voi kotitaloustuntien yhteydessä harjoitella myös kaupassa asiointia. Kauppareissuihin valmistaudutaan laatimalla kuvallinen ostoslista, jonka voi kiinnittää esimerkiksi kaksipuoleiselle tarroilla varustetulle pahville. Kuvia voi sitten siirrellä pahvin toiselle puolelle sitä mukaan, kun tuotteet ovat löytyneet.

3) Kuvalliset työjärjestykset ja ohjeet

Meillä on kotitalousluokassa kaikkien yhteisessä käytössä kuvalliset ohjeet, joissa lähdetään liikkeelle käsien pesusta ja essujen pukemisesta. Alkutoimien jälkeen vuorossa on raaka-aineiden ja työvälineiden hakeminen kaapeista, ruoan valmistus ja jälkien siivoaminen. Lopuksi tietysti maistellaan yhdessä kokkailtuja herkkuja.

Valmiita kuvallisia reseptejä puolestaan löytyy Papunetin sivuilta täältä. Jos et löydä reseptien joukosta haluamaasi, on kuvatyökalulla nopeaa ja helppoa tehdä kuvat valmiisiin ohjeisiin. Usein oppilasta helpottaa, jos jokainen työvaihe on pilkottu omaksi osakseen, jonka voi antaa hänelle kuva kerrallaan.

Valokuvassaon kaksi kulhoa, joihin on pilkottu marjoja ja hedelmiä.

4) Kotitalouteen liittyviä päivittäisiä tehtäviä

Kotitaloustuntien lisäksi kaikenlaiset muutkin työtehtävät ovat monille oppilaille motivoiva tapa harjoitella motorisia taitoja ja omatoimisuustaitoja. Työtehtävinä voi olla esimerkiksi pyykkäämistä, imuroimista tai kierrätysastioiden tyhjentämistä. Ulkona oppilaista voi olla mukavaa tehdä vuodenajasta riippuen esimerkiksi haravointia, lumitöitä tai puutarhatöitä. Kaikissa näissä päästään harjoittelemaan kaikkien toiminta-alueiden sisältöjä.

Lopuksi

Kotitaloustunnille voi osallistua monenlaisilla taidoilla varustettuina. Vaikka omat motoriset taidot ovat pienet, voi kokea osallisuutta esimerkiksi pitämällä sähkövatkainta yhdessä aikuisen kanssa. Kotitaloustunnit ovat hyvä mahdollisuus myös maistella uusia makuja, koska ruoan valmistaminen itse saattaa vähentää ennakkoluuloja. Reseptiä ei kannata vaihtaa joka viikko, vaan samaa ruokaa kannattaa valmistaa aina useamman kerran. Näin kaikilla on mahdollisuuksia kokea oppimisen ja onnistumisen kokemuksia kotitaloustunneilla.

Outi

Kirjoitus on julkaistu blogissa 21.10.2021.