Apuvälineitä koulun arkeen
Aurinkoista syyskuuta täältä Honkalammelta. Meidän koulumme kävi elokuun alussa läpi organisaatiomuutoksen, joka liittyy tammikuussa perustettaviin hyvinvointialueisiin. Vielä kesällä olimme Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän eli Siun soten työntekijöitä ja koululaisia. Elokuun alusta alkaen siirryimme Liperin kunnan huomaan. Samalla vauhdilla vaihdoimme myös koulumme nimen Honkalampi-keskuksen koulusta Honkalammen kouluksi. Onneksi yhteistyö entisen moniammatillisen tiimin kanssa on yhtä saumatonta kuin ennenkin. Bonuksena meillä opettajilla on ympärillämme nyt myös kunnan muiden opettajien yhteisö. Myös oppilaat ovat jo päässeet osallistumaan Liperin koululaisten yhteisiin tapahtumiin.
Oppilailla on oikeus apuvälineisiin koulussa
Tällä kertaa postaukseni käsittelee koulutyötä helpottavia apuvälineitä toiminta-alueittaisessa opetuksessa. Apuväline on laite, joka edistää tai ylläpitää käyttäjänsä toimintakykyä silloin, kun se on vamman tai sairauden vuoksi heikentynyt. Apuväline mahdollistaa suoriutumisen erilaisista tehtävistä sekä helpottaa osallistumista elämän eri tilanteisiin.
Erityisen tuen oppilaalla on oikeus saada maksutta opetukseen osallistumisen edellyttämät erityiset apuvälineet. Tavoitteena on turvata oppilaalle oppimisen ja koulunkäynnin perusedellytykset, esteettömyys ja mahdollisuus vuorovaikutukseen. Me opettajat arvioimme oppilaamme tarvitsemia apuvälineistä vanhempien ja muiden lapsen kanssa työskentelevien kanssa. Päätös apuvälineen hankinnasta tehdään sitten yhteistyössä rehtorin tai mahdollisesti muun koulun tai kunnan apuvälineistä vastaavan viranhaltijan kanssa.
Tässä postauksessa esittelen joitakin yleisesti käytettyjä apuvälineitä, joista on ollut hyötyä omien oppilaiden kanssa. Postauksen kuvat on saatu apuvälineitä myyviltä yrityksiltä ja apuvälineitä on myös linkitetty heidän sivuilleen. Tämä ei kuitenkaan ole kaupallinen postaus eikä postauksen yhteydessä ole liikkunut rahaa kumpaankaan suuntaan. Tavoitteena on ainoastaan koota perustietoa koulussa käytettävistä apuvälineistä ja niiden hankintapaikoista tämän blogin lukijoiden saataville. Joidenkin tuotteiden kohdalla raja apuvälineen ja oppimateriaalin välillä on hieman häilyvä, mutta kaikki tuotteet sopivat yhtä kaikki kouluun ja toiminta-alueittaiseen opetukseen.
Apuvälinevinkkejä
1) Time Timer ajastin
Time Timer on visuaalinen ajastin, joka on usein toimiva apu ajankäytön hallintaan. Ajastimen punainen kiekko pienenee ajan kuluessa, joten lapsi näkee selvästi kuinka paljon ajastimessa on aikaa jäljellä ja ajankäytön suunnittelu helpottuu. Mahdollisuus äänimerkin käyttöön asetetun ajan päättyessä.
Itse olen käyttänyt Time Timeria esimerkiksi uima-altaalla, jossa oppilas voi Timerin avulla valmistautua kivan tekemisen päättymiseen. Yhtä lailla Time Timeria voi käyttää myös vaikka näyttämään aikaa, kuinka kauan oppilaan tulee vielä ponnistella tehtävien parissa ennen välitunnin alkamista. Time Timeriin voi tutustua esimerkiksi Funsensen sivuilla tästä linkistä. Eri jälleenmyyjien kautta on tarjolla erikokoisia ja eri aikoja käyviä ajastimia.
2) Paksunnokset kynään
Kynätehtäviin ja kynäotteen harjoitteluun on olemassa paljon erilaisia tukivaihtoehtoja. Paksunnos vähentää puristuksen tarvetta ja ohjaa kynäotetta. Kynäpaksunnoksia on saatavilla esimerkiksi Respectan sivuilla täällä.
3) Jousisakset ja muut erityissakset
Saksilla leikkaaminen on haastavaa hommaa, joten meillä on poikkeuksetta aina käytössä joko jousisakset tai muut erityissakset. Esimerkiksi jousisakset aukeavat automaattisesti ja auttavat leikkaamisen harjoittelussa. Meillä on käytössä myös painosaksia, jossa leikkaamiseen voi osallistua saksia painamalla. Lapsi löytää usein parhaimmat sakset itse kokeilemalla tai aikuisen kanssa yhdessä kokeilemalla. Erilaisiin erityissaksiin voi tutustua esimerkiksi ELLI Early Learning Oy:n sivuilla täällä.
4) Purukorut
Purukorut ja muut pureskelutuotteet tarjoavan oppilaalle pureskeltavaa ja hypisteltävää, ja ovat sallittu vaihtoehto esimerkiksi sormien, kynsien, kynänpäiden ja paidan pureskeluun. Purukoru toimii myös kädessä pidettävänä stressileluna, joka auttaa rauhoittumisessa ja vireystilan säätelyssä stressaavissa tilanteissa tai silloin, kun tarvitaan keskittymistä kuten koulussa. Purukorut valmistetaan turvallisista ja kestävistä materiaaleista. Purukorut ovat tuttuja myös omilla oppilaillani, ja valikoimaa on tarjolla paljon. Tämän vaikkapa pienelle pojalle sopivaan ja melkeinpä tavalliselta korulta näyttävään purukorun löydät Funsensen sivuilla täällä.
5) Terapiapallot
Palloja käytetään rentoutukseen ja vilkastuttamaan verenkiertoa. Pallon avulla voidaan tehdä kehonhahmotusta parantavia harjoituksia. Meillä terapiapallot ovat käytössä esimerkiksi aistituokioissa ja välitunneilla. Jotkut oppilaat tykkäävät hypistellä ja tutkia niitä myös omaan tahtiin. Markkinoilla on saatavilla erikokoisia ja erivärisiä palloja. Terapiapalloihin voit tutustua esimerkiksi Respectan sivuilla täällä.
6) Meluvalo
Meluvalo ei kenties ole varsinainen apuväline, mutta se saattaa silti olla hyödyllinen apu luokassa. Liikennevalon näköinen meluvalo ilmoittaa melutason ylittämisestä valojen ja sireenin muodossa. Valo vaihtuu vihreästä keltaisen kautta punaiseen, kun melua on liikaa. Desibelirajat voidaan säätää meluvalon etupaneelista ja valot voi laittaa myös pysyvästi palamaan. Luokassa voidaan sopia oppilaiden kanssa omat melusäännöt. Itselläni ei ole kokemusta meluvalosta omassa luokassani, mutta naapuriluokassa siitä oli hyötyä havainnollistamaan oppilaille sitä, milloin äänitaso nousi luokassa liian korkeaksi. Valo taisi lopulta kuitenkin mennä rikki, kun se moneen kertaan ehdittiin lattialle huitaista. Ehkä siis jo ennen meluvalon hankintaa kannattaa pohtia sille turvallinen paikka. Meluvaloja on saatavilla ainakin ELLIn kaupassa täällä.
7) Painoliivi
Painotuotteet ovat aistituotteita, jotka soveltuvat kaikenikäisille lapsille ja nuorille. Painopeitot, painoliivit ja painotyynyt ovat erityisesti suunniteltu lapsille, joilla on ADD, ADHD, aistitiedon käsittelyn häiriö (SI), levottomuutta tai muita keskittymisvaikeuksia. Painotuotteet antavat käyttäjälleen asento- ja liikeaistiin liittyvää aistipalautetta ja niillä on usein rauhoittava ja keskittymistä parantava vaikutus lapseen. Minulla on hyviä kokemuksia painoliivien käyttämisestä oppilaillani. Vinkkinä sanoisin, että liivin käyttöön kannattaa totutelle pienin askelin. Jo lapsi ei heti hyväksy liiviä, ei kannata lyödä hanskoja tiskiin vaan harjoitella sinnikkäästi. Liiviä ei tarvitse käyttää koko päivää, vaan esimerkiksi tiettyjen tehtävätuntien ajan. Pitkästä aikaa liivejä etsiessäni ihastuin tavallisia vaatteita muistuttavaan valikoimaan, josta löytyi muun muassa painohupparia sekä farkkuliivi. Farkkuliiviin voit halutessasi ihastua sinäkin Funsensen sivuilla täällä.
8) Tasapainotyyny
Tasapainotyyny on ilmatäytteinen tyyny, jonka toisella puolella on nystyrät verenkierron aktivointiin. Nystyrätyyny auttaa levotonta ja vauhdikasta rauhoittumaan koulutyöhön pulpetin äärellä tai ryhmässä. Nystyrätyyny vaatii painoliivin tapaan harjoittelua ja totuttelua. Totutteluvaiheen jälkeen minulla on ollut oppilaita, jotka ovat itse käyneet hakemassa tasapainotyynyn kaapista silloin, kun ovat kokeneet sitä tarvitsevansa. Tasapainotyynyjä löytyy muun muassa Respectan sivuilla täällä.
9) Terapiatangeli
Terapiatangeli on nystyröity lelu, joka voi auttaa oppilasta keskittymisessä. Tangelin paloja voi irrotella toisistaan ja samalla muutella värejä. Myös terapiatangelin hypistelystä voi olla apua keskittymisessä ja paikallaan istumisessa. Se sopii yhtä lailla aisituokiolle. Voit käydä tutustumassa erilaisiin tangeleihin ELLIn sivuilla täällä.
Lopuksi
Apuvälineiden tarve on luonnollisesti yksilöllinen eikä tämä listaus yritäkään olla kattava. Olisikin mahtavaa, jos kommentoisit ja kertoisit lisää hyväksi kokemiasi apuvälinevinkkejä tähän postauksen alle.
Inspiroivaa syyskuun jatkoa!
Outi
Kuvat: Papunet sekä sivulle linkitetyt yritykset.
Kirjoitus on julkaistu blogissa 17.9.2022.