Etäkoulussa

Kuvassa on maalauspensseleitä pöydällä.

Tästä se alkaa, tervetuloa mukaan blogiini Koulupolut. Suunnitelmaa tästä opeblogista olemme kypsytelleet noin puolen vuoden yhdessä Papunetin väen kanssa, ja tänään on aika laittaa tuumasta toimeen.

Puoli vuotta taaksepäin ei meillä tietenkään ollut aavistustakaan siitä, minkälainen kevät on tänään käsillä. Pandemia ja etäkoulu olisivat kuulostaneet tieteiselokuvalta, mutta tänään ne ovat tutuksi tullut osa uutta arkeamme.

Kirjoitan tätä etätyöpäivän jälkeen kotona. Koululla olen viime viikkoina piipahtanut vain silloin tällöin iltaisin hakemassa jotakin tarpeellista tai tulostamassa tehtäviä oppilaille. Kollegojani tapaan kahvihuoneen sijaan Microsoft Teamsissä. Päivittäisiä kohtaamisia oppilaiden kanssa on ikävä.

Tässä tilanteessa oli helppoa päättää, mistä haluan ensimmäiseksi kirjoittaa. Kirjoitan tänään etäopetuksesta opettajan, vanhemman ja oppilaan näkökulmasta.

Piirroskuva viruksesta.
Kuva: Viruksen kuva Papunetin valmiista materiaaleista

Etäkoulu meillä

Tätä kirjoitellessani etäkoulua on takana noin kuukauden ajan, ja vähintään sen verran sitä on myös jäljellä. Meidän koulussamme etäkoulu käynnistyi toiminta-alueittain opiskelevien oppilaiden kohdalla kunkin oppilaan opetusjärjestelyistä sopimalla sekä tehtäväpakettien laatimisella ja postittamisella. Teimme oppilaillemme yksilöllisiä tai yhteisiä kuvalukujärjestyksiä sekä kokosimme monenlaista opetusmateriaalia koteja varten.

Oppilaasta sekä perheiden tilanteesta ja toiveesta riippuen osalla oppilaista on myös etäoppitunteja. Koulunkäynninohjaajat ja opettajat ovat saattaneet myös käydä kotona. Niillä oppilailla, jotka asuvat koulumme vieressä olevilla osastoilla, tietyt ohjaajat ja opettajat ovat järjestäneet lähiopetusta. Myös muutama kotona asuva oppilas on tällä hetkellä lähiopetuksessa koulun tiloissa.

Olemme pitäneet yhteyttä myös videopuheluilla, videoklipeillä ja valokuvilla puolin ja toisin. Periaatteena ja tavoitteenamme on ollut, että opiskelu jatkuu jokaisen oppilaan HOJKSin tavoitteiden mukaisesti kotona, mutta ei liikaa perheitä kuormittaen. Suurin osa oppilaistamme kun tarvitsee jokaisen tehtävän tekemiseen ja etäoppitunnin seuraamiseen koko ajan aikuisen vierelleen ohjaamaan.

Vasemmalla poika kylvää ruohoa ja oikealla pitkälle kasvanut ruoho.
Kuva: Eliaksen pääsiäistehtävänä oli rairuohon kasvatus.

Elias ja äiti

Entä mitä mieltä oppilaamme ja vanhemmat ovat olleet etäkoulusta? Saamiemme viestien perusteella kotikoulun arkeen on solahdettu varsin mukavasti. Osalla oppilaista on ollut enemmän ja osalla vähemmän ikävä tavallista koulua ja sen kavereita.  

Soitin tätä kirjoitusta varten seitsemäsluokkalaiselle Elias Moorelle ja hänen äidilleen Sanna Pitkäselle. Opettajaäidin oma arki on ollut niin työntäyteistä, että vastuu toiminta-alueittain opiskelevan Eliaksen kotikoulusta on päivisin ollut enemmän isällä.

-Isä ja Elias pitävät aamuisin aamupiirin, ja sen jälkeen he tekevät enimmäkseen kädentaitoihin, ulkoiluun, liikuntaan ja luonnon havainnointiin liittyviä tehtäviä. Opettajan kanssa pidetään yhteyttä kuvien ja puhelujen välityksellä. Minä teen illalla Eliaksen kanssa sitten vielä kognitiivisia tehtäviä esimerkiksi matematiikkaan tai äidinkieleen liittyen, Sanna kertoilee.

Koronakevät on ollut Eliakselle haasteellinen, ei niinkään kotikoulun vuoksi, vaan koska kaikki vapaa-ajan suosikkijutut kuten uimahalli ja perhospuutarha Botania ovat suljettuja. Kaikkein vaikeinta on ymmärtää, että rakkaan mummin luokse ei voi nyt mennä yökylään.

-Onko siellä mummi? Elias kyseleekin toiveikkaana, kun äiti pyytää häntä puhelimeen. Kun soittaja pienen arvuuttelun jälkeen selviää, Elias kertoo kuitenkin kohteliaasti kotikoulussa olevan ihan kivaa.

-Ulkona käyminen on kivaa. Ja tehtävien tekeminen. Olen piirtänyt ja tehnyt matematiikkaa, Elias vastailee kysymyksiini.

Äiti miettii vielä, että kotikoulu on ollut haastavaa, mutta jotain mukavaakin siitä on seurannut. Eliaksen nelivuotias pikkuveli on kevään aikana oppinut kirjoittamaan ja lukemaan isoveljen kotiopetuksen vanavedessä.

Kuvassa vasemmalla tarkistuslista ja oikealla poika pyöräilemässä.
Elias pyörälenkillä. Ensin pyörä tarkistettiin opettajan ohjeen mukaan.

Keltinmäen koulu ja Teams-opetus

Jyväskyläläinen erityisluokanopettaja Lauri Räty on myös yksi valtakunnallisen VIP-verkoston toiminta-alueittaisen opetuksen asiantuntijoista. Lauri työskentelee yksilöllisen opetuksen pienryhmässä, joka tekee tavallisenkin arjen keskellä paljon yhteistyötä toisen pienryhmän kanssa. Kahden ryhmän yhteensä 16 oppilaalla on kaikilla kehitysvammaa, ja puolet porukasta opiskelee toiminta-alueittain. Kahdessa ryhmässä työskentelee kaksi opettajaa ja kuusi koulunkäynninohjaajaa.

-Aloitimme Teamsin opettelun oppilaiden kanssa heti, kun aloimme epäillä, että koulut ehkä tullaan sulkemaan. Opettelu oli mukava haaste meille kaikille.

Kuten historia osoittaa, ei harjoittelu mennyt hukkaan. Teamsin kautta toteutettu etäopetus käynnistyi harjoittelun ansiosta sujuvasti.

-Oppilaathan ovat olleet tosi innokkaita, varsinkin alussa. Ensimmäisen oppitunnin piti alkaa klo 12, ja ensimmäinen oppilas soitti jo minuutin yli, missä ope viipyy. Etäoppitunteja on keskimäärin kolmesta neljään päivässä, kuitenkin aina oppilaan tilanne huomioiden. Pidämme usein koko luokalle yhteisiä tunteja, mutta oppilaat työskentelevät myös kahdestaan tai pienemmissä ryhmissä ohjaajan kanssa.

Lauri Rädyn luokassa opetuksen periaatteet ovat samankaltaisia kuin meillä ja varmasti suurimmassa osassa muistakin kouluista. Opiskellaan HOJKSin tavoitteiden mukaan, oppilaan ja perheen jaksaminen huomioiden.

Lauri on tehnyt toisille opettajille avuksi YouTube-videon, joka pitää sisällään opastusta Teamsin käyttöön sekä konkreettisia vinkkejä opetustuokioista. Perusidea on tämä:

-Toimintamallit kannattaa pitää simppelinä. Olennaista on päästä vuorovaikutukseen oppilaan kanssa. Erittäin tärkeää on myös, että ohjaajat saavat tehdä perustyötään, eli tukea oppilaita.

Lauri Räty istuu tietokoneella kuulokkeet päässä ja mikrofoni edessä.
Oma kiinnostus tietotekniikkaa kohtaan on auttanut Lauri Rätyä etäopetuksen käynnistämisessä.

Koulupolut

Näiden turvallisesti etäyhteyksien välityksellä tehtyjen haastattelujen kautta käynnistyi blogini Koulupolut täällä Papunetissä. Olen kuullut, että nyt etäopetuksen aikana sivusto on ollut todella kovassa käytössä. Tuttujen kuvapankin, valmiiden materiaalien ja pelien lisäksi koronaan liittyvää materiaalia kannattaa hyödyntää.

Toivottavasti myös tästä ja tulevista kirjoituksistani olisi hyötyä ja iloa mahdollisemman monelle. Ehkä etäopetuksesta riittää asiaa vielä toisenkin kirjoituksen verran.

Mistä aiheista sinä haluaisit blogissani lukea?

Outi

Erivärisiä tulppaaneja.
Kuvat: Pixabay.com, Papunet.net, Eliaksen ja Sannan kotialbumi, Laurin kotialbumi

Kirjoitus on julkaistu blogissa 16.4.2020.