Joulupuuhia ja joulutunnelmia

Vuoden 2022 viimeisessä postauksessa ollaan jo joulutunnelmissa. Neljä koulupäivää on meillä vielä jäljellä, joista viimeisimpänä vietämme pitkästä aikaa vuosien jälkeen yhteistä joulujuhlaa oppilaiden vanhempien kanssa.

Valokuvassa on lumiukkohahmo talvisessa maisemassa.

Tässä vuoden 2022 viimeisessä postauksessa ollaan jo joulutunnelmissa. Neljä koulupäivää on meillä vielä jäljellä, joista viimeisimpänä vietämme pitkästä aikaa vuosien jälkeen yhteistä joulujuhlaa oppilaiden vanhempien kanssa. Vielä viime vuonna korona esti perheiden kutsumisen joulujuhlaamme, jonka sentään saimme kuitenkin järjestää. Nyt ilo yhteisestä vanhempien ja sisarusten kanssa juhlasta on sitäkin suurempi.

Miten teillä vietetään joulukuun viimeisiä kouluviikkoja? Meillä koulupäivä alkaa joulukuussa kaikissa luokissa jouluisella aamunavauksella, jota saatetaan kutsua myös joulukalenteriksi. Päivän ohjelma on tavanomaista koulua rennompi, koska eriasteista väsymystä ja jännitystä alkaa olla ilmassa jo paljon.

Opetus kaikilla toiminta-alueilla kietoutuu jouluteeman tai ainakin talviteeman ympärille. Kädentaitojen tunneilla leivotaan pipareita ja paistetaan torttuja ja askarrellaan joulukortteja. Musiikkitunnilla soitetaan ja lauletaan joululauluja. Aistitunnilla haistellaan jouluisten mausteiden tuoksuja ja ulkoillaan talvisessa säässä. Liikuntatunnilla voi olla tonttujumppaa tai joulurentoutusta.

Huomenna meillä vietetään koko koulun pikkujouluja, joita on suunniteltu yhdessä koulun aikuisten ja oppilaskunnan jäsenten kesken. Ohjelmassa on jouludisco, jouluaskartelu ja lumiukkosopan eli joulukaakaon valmistaminen

Valokuvassa on piparkakuista tehty koristenauha.

Joulujuhlaohjelmaa suunnitellaan yhdessä luokan aikuisten ja mahdollisuuksien mukaan myös oppilaiden kanssa. Ohjelmaa harjoitellaan ensin omassa luokassa ja myöhemmin yhteisissä harjoituksissa pääkallopaikalla eli tulevana juhlatilana toimivassa liikuntasalissa. Oma hommansa on myös juhlasalin koristeiden valmistelu ja salin koristelu. Harjoitukset ovat perinteisesti olleet meillä aika vauhdikkaita, mutta itse juhlassa ei suurempi kommelluksia enää tapahdu. Toki jokainen esiintyy ja osallistuu omalla tyylillään.

Opettajan työssä joulun alle sijoittuu myös HOJKSien tarkastaminen. Suurinta osaa HOJKSia minun ei tällä kertaa ollut tarvetta päivittää, koska ne oli huolellisesti laadittu muutama kuukausi sitten yhteistyössä vanhempien ja moniammatillisen tiimin kanssa. Voi olla, että keväällä seuraavan tarkastuksen yhteydessä päivitettävää on ainakin joillakin oppilailla enemmän. Todistuksia toiminta-alueittain opiskelevat oppilaat eivät nyt joulun alla saa. Keväällä on sitten lukuvuositodistuksen aika.

Kiitos teille lukijoilleni tästä vuodesta ja kaiken jouluisen tohinan jälkeen levollista joulun aikaa. Tammikuussa tavataan!

Outi

Valokuvassa on puutarhakuusenoksa lumisessa maisemassa.

Kuvat: Pixabay.com

Kirjoitus on julkaistu blogissa 19.12.2022.