Kasvava kuvaviuhka
Tältä sivulta voit tulostaa kuvaviuhkoja eri vuorovaikutustilanteisiin lasten kanssa. Materiaaleja voi soveltaa ja käyttää vuorovaikutuksen tukena kaikille, jotka hyötyvät kuvista puheen rinnalla.
Kasvavan kuvaviuhkan perusajatuksena on, että siihen on helppo lisätä kuvia myös jatkossa oman tarpeen mukaan. Aloitusviuhka sisältää 10 kuvaa. Aloitusviuhkan kaveriksi voit tulostaa lisäosan, joka laajentaa aloitusviuhkan sanastoa. Lisäksi voit käyttää itsenäisesti toimivia viuhkoja, jotka on suunniteltu tiettyyn toimintaan. Itsenäisesti toimivia lisäosia ovat sali- ja retkiviuhkat. Itsenäisiä viuhkoja ei tarvitse lisätä omaan kasvavaan kuvaviuhkaan, jotta sen koko pysyy maltillisena. Sivulle lisätään myöhemmin myös itsenäiset kuvaviuhkat tunnetaitoihin, pukemiseen ja leikinvalintaan.
Tulostettavat materiaalit
Sivut avautuvat kuvatyökalussa, jossa voit tarvittaessa vaihtaa kuvia tai muokata kuvakokoa ennen tulostamista.
- Aloitusviuhka
- Kasvava kuvaviuhka, lisäosa
- Retkiviuhka (retkellä tarvittavat kuvat)
- Saliviuhka (jumppasalissa tarvittavat kuvat)
Näin kokoat kuvaviuhkan
- Tulosta valitsemasi viuhkan kuvat.
- Leikkaa ja laminoi kuvat. Voit käyttää myös kontaktimuovia!
- Leikkaa laminoidut kuvat, laita reikä kulmaan ja pujota avainrengas reikään.
- Kiinnitä viuhka esimerkiksi avainnauhaasi.
Kuvaviuhkan kuvallinen kokoamisohje (pdf)
Vinkkejä aloitukseen
Sini Soinin kehittämä materiaali motivoi ja rohkaisee kuvatuen aktiiviseen käyttöön lasten ja varhaiskasvatuksen henkilöstön välisessä vuorovaikutuksessa. Viuhkan idea on sovellettavissa eri-ikäisille ja kaikkiin vuorovaikutustilanteisiin, joissa kuvatuesta on apua!
”Sain omakohtaisen kokemuksen kuvatukien käytön toimivuudesta kun 5-vuotias, tunnesäätelyssään tukea tarvitseva lapsi sai voimakkaan tunnepurkauksen uloslähdön yhteydessä. Ikäisekseen isokokoinen lapsi huusi, raivosi ja heitteli kenkiä, koreja ja vesipulloja päiväkodin tuulikaapissa ja oli täysin puheen ulottumattomissa. Lopulta polvistuin lapsen eteen, näytin piha-kuvaa ja kerroin lapselle että olemme lähdössä ulos. Lapsi kiinnitti huomionsa kuvaan, pysähtyi ja totesi: ’olisit heti sanonut’.” (Sini Soini opinnäytetyössään Enemmän kuin tuhat sanaa – kasvava kuvaviuhka varhaiskasvatukseen)
- Tutustu kuviin lasten kanssa. Ihmetelkää yhdessä, mitä kaikkea aloitusviuhkan kuvista löytyy. Tutkikaa tarkoituksia/merkityksiä, värejä ja muotoja.
- Pidä aloitusviuhka helposti saatavilla. Mikä on sinulle sopivin paikka? Ehkä avainnauhassa tai käsilaukun hihnassa? Jos kuvat kulkevat mukana, niitä on helpompi käyttää.
- Aloita omaan tahtiin. Voit aloittaa vaikka vain pelkistä väreistä! Niiden kanssa voi myös leikkiä ja laulaa, ohjaaminen ei ole ainoa käyttötapa.
- Huomaa, miten lapset reagoivat kuviin. Lasten reaktiot kannustavat jatkamaan kuvien käyttöä ja laajentamaan käyttöä koko aloitusviuhkaan ja siitä eteenpäin.
- Muista monikanavaisuus. Näytä kuva ja ohjaa puheella, jotta lapsi oppii kuvan merkityksen ja saa tiedon myös puheen kautta.
- Tähtää seuraavaan viuhkaan. Jos aloitusviuhka alkaa tuntua liian suppealta ja kaipaat enemmän vaihtoehtoja kuviin, ota haltuun täydennysviuhka.
- Ole tyytyväinen itseesi. Kuvatukien käyttö on monelle aluksi vaikeaa. Muista nauttia omasta kehityksestäsi.
Lähde
Materiaalin on kehittänyt Sini Soini opinnäytetyössään osana varhaiskasvatuksen sosionomiopintoja: Enemmän kuin tuhat sanaa – kasvava kuvaviuhka varhaiskasvatukseen (Theseus-julkaisuarkisto)
Lisätietoa ja yhteydenotot Instagramissa: kehittajasosionomi_sini.
Valokuvat: Sini Soini