Opike open apuna

Kuvassa on Ilmastonmuutos selkokielellä -kirjan kansi.

Sain muutama viikko sitten postissa kaksi Opikkeen kustantamaa uunituoretta selkokirjaa täällä blogissakin esiteltäväksi. Tässä postauksessa kerron kirjauutuuksien lisäksi myös muusta Opikkeen toiminnasta ja oppimateriaaleista. Lähetyksen takana ollut Opikkeen selkokirjojen kustannustoimittaja Jenni Saarilahti lupautui vastailemaan kysymyksiini sähköpostilla.

Mikä on Opike? Mitä sinun työhösi Opikkeessa kuuluu?

-Opike on Kehitysvammaliiton elinikäisen oppimisen yksikkö ja oppimateriaalikeskus. Kehitämme ja tuotamme monenlaisia materiaaleja kuntoutuksen, kasvatuksen ja opetuksen tueksi yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa. Julkaisutoiminnan lisäksi tarjoamme esimerkiksi koulutusta opetusalan ammattihenkilöstölle. Omaan työhöni kuuluu muun selkokirjojen suunnittelu kirjailijan ja mahdollisen kuvittajan kanssa, käsikirjoitusten oikoluku sekä tiedottaminen valmiin kirjan ilmestyttyä.

Mitä kaikkea Opike kustantaa ja kenelle?

-Selkokirjallisuuden lisäksi julkaisemme tietokirjoja sekä erilaisia materiaalikokonaisuuksia. Tällaisessa kokonaisuudessa voi olla esimerkiksi tarinoita, ääntä ja videoita, jotka herättävät aistikokemuksia ja opettavat samalla esimerkiksi tunneilmaisua ja arjen taitoja. Esimerkiksi Kuulolla on laaja materiaalikokonaisuus, joka sopii monenlaisiin tilanteisiin ja opetustarkoituksiin. Kuulolla-materiaaliin voi tutustua Opikkeen sivuilla täällä. Toisena esimerkkinä voisi mainita vaikkapa Arkimatikkaa-sovelluksen, joka opettaa pelinomaisesti matematiikkaa ja rahankäyttöä. Lisätietoja sovelluksesta Opikkeen sivuilla täällä. 

Kuvassa on Arkimatikkaa-sovelluksen kansi.

Mitä ovat selkokirjat? Kenelle ne sopivat?

Selkokirjat ovat kirjoja, jotka on kirjoitettu selkokielellä eli yleiskieltä helpommalla suomen kielellä. Selkokirjan tunnistaa selkotunnuksesta. Selkokirjoja löytyy verkkokirjakaupoista ja kirjastoista sekä jonkin verran kirjakauppojen kivijalkamyymälöistä. Selkokirjoja julkaistaan lapsille ja aikuisille, ja aiheet ovat moninaiset, kuten muussakin kauno- ja tietokirjallisuudessa. Osa selkokirjoista kirjoitetaan suoraan selkokielelle, osa on taas selkomukautuksia eli selkokielisiä versioita aiemmin ilmestyneistä yleiskielisistä kirjoista. Selkokirjat sopivat kaikille, joille lukeminen on syystä tai toisesta vaikeaa. Toki selkokirjoja voivat lukea ihan kaikki!

Mitä uutta Opikkeessa on tänä keväänä julkaistu selkokirjojen lisäksi?

-Julkaisimme juuri suositun Päivänselvää-sarjan osan Kotitalous. Päivänselvää-sarja on suunniteltu yksilöllistetyn oppimäärän mukaan opiskeleville tai muuta erityistä tukea tarvitseville oppilaille. Kotitalous-kirjan on tehnyt kotitalousopettaja, erityisopettaja Riikka Tuohimetsä. Kirjassa on perustietoa kotitalouden eri osa-alueista, kuten keittiössä työskentelystä, terveellisestä ruoasta, pyykinpesusta ja siivouksesta sekä arjen ympäristöteoista. Mukana on myös opettajan ohjeita, ja kirjaan kuuluu myös verkkomateriaalia, johon voi tutustua vapaasti nettisivuillamme täällä.

Kuvassa on Päivänselvää kotitalous -kirjan kansi.

Jotain muuta, mitä haluaisin vielä kertoa?

-Meihin voi olla aina yhteydessä! Kerromme mielellämme julkaisuistamme ja toiminnastamme ja otamme vastaan myös palautetta ja materiaalitoiveita. Esimerkiksi selkomukautustoive Paula Norosen Supermarsu lentää Intiaan -kirjasta tuli opettajilta. Julkaisimme hiljattain tehtävämateriaalia opetuksen ja ylipäätään tämän kirjan lukemisen tueksi. Myös Laura Ertimon Ilmastonmuutos selkokielellä -kirjaan ilmestyy kevään mittaan tehtävämateriaalia, jossa on tietoa, kysymyksiä ja tehtäviä.

Ajatuksia uutuuksista

Tässä vaiheessa kiitokset Jennille Opikkeeseen kirjoista ja sähköpostihaastattelusta.

Entä sitten itse kirjat? Supermarsu lentää Intiaan on vauhdikas ja valloittava kirja myös selkokielellä! Pauliina Mäkelän kuvitus elävöittää tarinaa kivasti, ja monenlaisia lukijoita palvelee varmasti myös kirjan alussa oleva henkilöluettelo. Laura Ertimon kirjoittama Ilmastonmuutos selkokielellä on puolestaan eri-ikäisille ja erilaisille lukijoille sopiva värikäs tietoisku ilmastonmuutoksesta. Kirjan alussa käsitellään ilmaston lämpenemistä sekä ihmisen vaikutusmahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Loppuosassa on vielä tietopaketti ilmastosta sekä kuvitettu sanasto. Suosittelen tutustumaan molempiin uutuuksiin!

Kevään valoa ja iloa kaikille toivottaen,

Outi

Kuvassa on Supermarsu-kirjan kansi.

P.S. Opikkeen etusivu löytyy tästä linkistä. Uusista julkaisuista ja muista ajankohtaista asioista saa parhaiten tietoa tilaamalla uutiskirjeen tai seuraamalla Opiketta Facebookissa tai Twitterissä.

Kirjoitus on julkaistu blogissa 20.3.2021.