Oppimateriaalivinkkejä erilaisille oppilaille
Oppimateriaalien valinta ja sopivien oppimateriaalien etsiminen ovat osa toiminta-alueittain opettajan työtä, koska valmiita materiaaleja on vähän. Oppikirjoja ei voi vain tilata kustantajalta vaan niitä on etsittävä tai askarreltavat itse. Kuvasin viisi erilaista oppimateriaalivinkkiä koulumme varastoista. Niistä moni on varmasti tuttu, mutta toivottavasti uusia ideoitakin syntyisi. Valitsemani oppimateriaalit eivät ole mikään kattava kokoelma, mutta yritin koota materiaaleja erilaisten asioiden harjoitteluun.
1) Aistikorit
Aistikorin voi rakentaa esimerkiksi kuvan tapaan SmartStore-laatikkoon. Laatikko täytetään suurin piirtein puolilleen esimerkiksi makaroneilla, maissinjyvillä tai riisillä. Koria voi käyttää aistitunnilla esimerkiksi käsillä tai jaloilla tunnusteluun. Makaronien tai maissijyvien sekaan voi myös kätkeä etsittäviä esineitä, kuten vaikka kuvan kilpikonna. Oppilas voi myös kädellä tunnustella, mikä esine tai asia laatikosta löytyy. Monenlaisten laatikkoon kätkettyjen esineiden joukosta voi myös etsiä opettajan näyttämän kuvaa vastaavaa esinettä.
2) Pukeutumisen harjoitteluun liittyvät lelut ja materiaalit
Joskus voi olla hyödyllistä harjoitella erilaisia pukeutumiseen liittyviä taitoja alkuvaiheessa esimerkiksi koritehtävänä oppitunnilla. Kuvassa on puinen kengänpohja, jonka avulla voi harjoitella kengännauhojen solmimista ja avaamista. Toisella puisella pohjalla on pieni tarralenkkari, jolla voi opetella kenkien tarrojen avaamista sulkemista. Pehmonallella voi harjoitella napin, nepparin ja vetoketjun avaamista sulkemista. Koritehtävänä voi olla myös ihan vain tavallinen vetoketju.
On kuitenkin tärkeää muistaa, että näitä taitoja ei voi harjoitella ainoastaan erillisenä tehtävänä. Ensisijainen tilanne harjoitella pukemista ja riisumista on luonnollinen tilanne vaikka kouluun tultaessa tai välitunnille lähtiessä. Pulpetilla olevan vetoketjun avaamisessa ja sulkemisessa liike on erilainen kuin silloin, kun oman takin vetoketjun kanssa harjoitellaan. Omatoimisuutaitojen harjoittelu vaatii paljon toistoja ja aikaa, joten esimerkiksi välitunneille siirtymiseen ja ruokailuihin on varattava harjoittelijoille riittävästi aikaa.
3) Muovieläimet ja muut esittävät lelut
Kauppojen leluhyllyiltä löytyy paljon materiaalia, joita voi hyödyntää toiminta-alueittaisessa opetuksessa. Kuvassa on tehtävä, jossa oppilas harjoittelee esineen ja kuvan yhdistämistä. Kuvan materiaaleja voi käyttää myös aikaisemmin kuvattujen aistikorien kanssa.
Eläinten ääniin on saatavilla myös erilaisia kuuntelutehtäviä, joissa voi olla valmiina ääntä esittävä valokuva. Konkreettisia esineitä ja kuvia voi käyttää myös kuuntelutehtävien yhteydessä, jolloin oppilas saa tehtävässä kuulo-, näkö ja tuntoaistimuksen.
Eläintä esittävien lelujen ei toki tarvitse olla muovisia. Alla olevan kuvan käsinuket ja muut pehmolelut ovat myös suosittuja. Samanlaisten yhdistämistä voi harjoitella kuvan ja esineen yhdistämisen lisäksi myös yhdistämällä kaksi erilaista eläinlelua. Kaikenlaisia leluja voi käyttää havainnollistamiseen ja tuntoaistikokemuksen tuomiseen myös esimerkiksi musiikkitunneilla ja aihepiiritunneilla. Eläinlelujen lisäksi kannattaa hyödyntää myös muihin teemoihin liittyviä leluja, vaikkapa astioita ja liikennevälineitä. Muiden tehtävien lisäksi leluja tarvitaan myös leikkimiseen ja leikkitaitojen harjoitteluun.
4) Palapelit, rakentelutehtävät ja pujottelutehtävät
Palapelit sopivat luokassa koritehtäviksi, välituntitehtäviksi ja leikkituokioille. Palapelien avulla harjoitellaan hienomotoriikkaa ja hahmottamista edistäviä taitoja. Palapelejä valitaan lapsen mielenkiinnon kohteiden ja taitotason mukaan. Joskus lapsi, joka ei innostu tavallisesta palapelistä, innostuu äänipalapelistä.
Hienomotoristen taitojen ja hahmottamista edistävien taitojen äärellä ollaan myös erilaisissa pujottelutehtävissä ja rakentelutehtävissä.
5) Huivit!
Kuvassa olevista huiveista suurin osa on peräisin oman äitini itämaisen tanssin harrastuksesta. Vuosien varrella ne ovat kuitenkin olleet vähintään yhtä ahkerassa käytössä oppitunneillani ja onpa niitä lainailtu myös muihin luokkiin ja iltapäiväkerhoon. Huivit tuovat musiikkitunnille tai runotuokioon ihan oman säväyksensä. Oman huivin valinta on valinnan tekemisen ja oman mielipiteen kertomisen harjoittelua. Huivien heiluttelu on iloa ja vuorovaikutusta. Huivin alle voi mennä piiloon tai piilottaa.
Talvisin huivikassini täydentyy valkoisilla harsoilla.
Tässä pieni kurkistus meidän koulun oppimateriaalivarastoon, joskus tulevaisuudessa mahdollisesti sitten taas uusi. Toivottavasti vinkeistä joku olisi sinulle uusi tai ainakin muistinvirkistystä.
Maailmantilanne on meille kaikille pelottava ja surullinen. Selkosanomaissa on kuvallista ja selkokielistä tietoa sotaan liittyen täällä. Helsingin Sanomien Lasten uutisissa asiaa käsitellään täällä. Pelastakaa Lapset ry:n sivuilla on neuvoja kriisitilanteen kohtaamiseen lapsen kanssa täällä.
Outi
Kirjoitus on julkaistu blogissa 26.2.2022.