Pyörätuolilla hiihtämään?

Piirroskuvassa on lumilautaileva ja hiihtävä ihminen.

Kahden työpäivän jälkeen on taas aika ihmetellä, miten nopeasti tämäkin lukukausi oikein kului. Poikkeuksellinen lukukausi ja koko vuosi päättyvät poikkeuksellisissa merkeissä. Ei joulujuhlia eikä mitään muitakaan koko koulun yhteisiä tapahtumia. Juhlan peruuntuminen on monille oppilaille ja opellekin vähän tylsä juttu, mutta onneksi joulumieltä ja yhteishenkeä on ollut mahdollista nostattaa muilla tavoilla. Lähestyvän joulun tunnelmasta on nautittu musiikkitunneilla, kotitaloustunneilla ja jopa liikuntatunneilla. Muutoksista huolimatta lomalle lähdetään hyvällä mielellä.

Mitä sitten on luvassa tammikuussa? Ainakin talviliikuntaa. Suomen talvet ovat talvilajien harrastamisen suhteen epävarmoja, mutta isossa osassa Suomea onneksi päästään vielä hiihtämään, luistelemaan ja pulkkamäkeen. Tammikuussa ja helmikuussa on siis ainakin toiveissa ulkoilla mahdollisimman paljon ja nauttia lumisista liikuntamahdollisuuksista.

Minulla oli joitakin vuosia sitten pyörätuolia käyttävä oppilas, joka rupesi aina itkemään, kun luokkakaverit lähtivät talvilajien pariin. Sittemmin meidän kouluumme onkin pystytty Liikkuva koulu -projektin ansioista hankkimaan liikuntavälineitä, joiden avulla oppilaiden yhdenvertaisuus ja osallisuus ovat parantuneet ja kyyneleet on saatu kuivattua. Voi riemua!

Piirroskuvassa kaksi lasta laskee pulkalla mäkeä.

Malike-keskus

Liikunnan apuvälineet ovat arvokkaita hankintoja, joihin kouluilla ei välttämättä ole mahdollisuuksia etenkään esimerkiksi lähikoulun ainoaa tai muutamaa pyörätuolin käyttäjää varten. Apua on saatavilla Kehitysvammaisten Tukiliiton Malike-keskuksen kautta. Keskus on parantunut jo yli vuosikymmenen ajan monivammaisten lasten ja aikuisten mahdollisuuksia päästä muiden joukossa paitsi pulkkamäkeen, myös muun muassa metsäretkille, pyöräretkille, melomaan tai laskettelemaan.

Koulutukset

Minkälaista apua Malike tarjoaa kouluille? Malike järjestää muun muassa Ulos talosta, pois pihasta -toimintavälinekoulutusta. Muutama vuosi sitten yksi opettajistamme osallistui koulutukseen Tampereella Malikkeen tiloissa. Tämän jälkeen saimme mahdollisuuden järjestää koulutus omalla koulullamme, jolloin koko henkilökunta sai tietopaketin, ja ennen kaikkea pääsimme yhdessä oppilaiden kanssa kokeilemaan erilaisia välineitä käytännössä. Lisätietoja tästä ja muista Malikkeen koulutuksista voit lukea keskuksen sivuilta. Sivuilla on myös paljon hyödyllistä materiaalia ja linkkejä lisätietojen hakemiseen.

Välinevuokraamo

Koulutuksen lisäksi Malike tarjoaa myös apua juuri niille kouluille, joilla ei ole mahdollisuuksia hankkia arvokkaita apuvälineitä oppilaalle tai oppilaille pysyvästi. Malikkeen sivuilta löytyy myös keskuksen välinevuokraamo, jonka kautta välineitä voi vuokrata lyhytaikaisesti edulliseen hintaan. Vuokraamon sivuilla voi yllättyä, kuinka paljon erilaisia välineitä tarjolla on. Liikunnan iloa näillä välineillä voit ihastella esimerkiksi täällä Malikkeen YouTube-kanavan videolla.

Kiitokset kaikille blogini lukijoille tästä vuodesta. Kaikki kommentit ja postaustoiveet ovat tervetulleita myös vuonna 2021.

Lumista tammikuutta odottaen ja hyvää joulun aikaa toivottaen,

Outi

Piirroskuvassa on talvinen maisema, jossa on lumisadetta, lumen peittämiä puita ja lumilyhty.

Kaikki kuvat: Papunetin kuvapankki

Kirjoitus on julkaistu blogissa 19.12.2020.