Vuorovaikutuksen tukemisen LOVIT
Jokainen kohtaaminen on mahdollisuus toimivaan vuorovaikutukseen. LOVIT-muistisääntöön on kiteytetty asiat, joiden avulla jokainen voi harjaantua vuorovaikutustaidoissaan.
Toimivan vuorovaikutuksen kannalta seuraavat asiat ovat tärkeitä.
- Ole läsnä ja keskity vuorovaikutuskumppaniisi.
- Odota ja anna tilaa hänen kommunikointialoitteilleen.
- Vastaa hänen viestintäänsä.
- Mukauta omaa ilmaisuasi niin, että löydätte yhteisen kielen.
- Tarkista, että ymmärrätte toisianne.
Läsnäolo
Läsnäolo toteutuu, kun rauhoitat mielesi ja keskityt henkilöön, jonka kanssa olet vuorovaikutuksessa. On tärkeää, että ilmaiset myös ilmeilläsi, olemuksellasi ja asennollasi, että olet tilanteessa häntä varten. Silloin keskustelukumppanisi aistii, että olet kiinnostunut hänestä ja haluat saada kontaktin häneen.
Odottaminen
On tärkeää antaa tilaa keskustelukumppanille, odottaa hänen aloitteitaan ja kuunnella, mitä sanottavaa hänellä on. Odottaminen vuorovaikutuksessa edellyttää herkkyyttä tunnistaa, milloin olla hiljaa ja milloin rohkaista keskustelukumppania aloittamaan. Silloin keskustelukumppanisi aistii, että hänen ajatuksensa ja osallistumisensa ovat tärkeitä sinulle.
Vastaaminen
Vuorovaikutuksen etenemisen kannalta on oleellista, että reagoit jollakin tavoin keskustelukumppanisi viestiin. Nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kokemus kannustaa jatkamaan vuorovaikutusta. Silloin keskustelukumppanisi tuntee, että hänen asiansa on sinulle tärkeä ja hänen viesteillään on merkitystä.
Ilmaisun mukauttaminen
Yhteinen kieli on väline kommunikointiin ja sen löytämiseksi sinun on tärkeää eläytyä keskustelukumppanisi kokemusmaailmaan sekä kykyyn ymmärtää ja hahmottaa asioita. Toisen kokemusmaailmaan eläytyminen tarkoittaa käytännössä sitä, että käytät hänelle tuttuja ja ymmärrettäviä viestintätapoja.
Silloin keskustelukumppanisi tuntee, että hänen viestintätapansa ovat yhtä toimivia ja hyväksyttyjä kuin mikä tahansa ilmaisukeino. Lisäksi hän tuntee, että sinulle on tärkeää, että sinä ymmärrät häntä ja hän sinua.
Tarkistaminen
Keskustelukumppaniasi havainnoimalla voit varmistaa, toimiiko teidän kielenne vai pitääkö ilmaisua mukauttaa. Silloin keskustelukumppanisi kokee, että sinä haluat löytää yhteisymmärryksen hänen kanssaan.
Vuorovaikutuksessa voi myös pitää tauon silloin, kun siltä tuntuu. Keskustelukumppanisi ajatukset voivat olla jo muualla, ja silloin yhteinen hetki on aika lopettaa.
Videoita
Teksti: erityisasiantuntija Kaisa Martikainen/ Kehitysvammaliiton Tikoteekki
Videot: Kehitysvammaliiton Tikoteekki