Kuvatyökalu
Papunetin kuvatyökalu on ilmainen työkalu, jolla voi tehdä tulostettavia, monisivuisia kuva- ja viittomamateriaaleja. Käytössässäsi on kuvapankin 39 000 kuvaa sekä ruudukkopohjia, joihin kuvat on helppo siirtää. Kuvatyökaluun voi tuoda kuvia myös omalta laitteelta.
Voit käyttää kuvatyökalua ilman kirjautumista, tai voit kirjautua sisään omalla käyttäjätunnuksella. Kun sinulla on käyttäjätunnus, voit tallentaa materiaalit suoraan kuvatyökaluun ja saat avattua ne tunnuksillasi miltä tahansa laitteelta, jossa on nettiyhteys.
Kuvatyökalun ominaisuudet ja ohjeet tekstinä
1. Kirjautuminen
Kirjautuminen tapahtuu käyttäjätunnuksella, jonka voit tilata sähköpostiisi.
Jos sinulla on jo käyttäjätunnus Papunetin toiseen työkaluun, Papuriin, voit kirjautua samalla tunnuksella myös kuvatyökaluun.
Kun olet kirjautuneena sisään, kuvatyökalun toimintorivillä on Omat-painike. Omat-painike avaa sivun, jolle voit tallentaa kuvatyökalulla tekemäsi työt.
Jos haluat tallentaa uudet tai muokkaamasi kuvamateriaalit omilla tunnuksilla, kirjaudu ensin työkaluun ja työstä materiaali vasta sen jälkeen. Toimi näin myös silloin, kun avaat linkin muokattavaan materiaaliin, jonka haluat tallentaa omilla tunnuksilla.
2. Kuvien haku
Hae kuvia käyttämällä hakusanaa tai selaamalla aiheluokista. Työkalu näyttää hakutuloksissa kaikki kuvatyypit, mutta pudotusvalikossa voit helposti rajata osan kuvatyypeistä pois.
Tuo omia kuvia tietokoneeltasi, tai ota valokuva tabletin kameralla suoraan kuvatyökaluun. Työkaluun soveltuvat kuvat, jotka ovat JPG-, GIF- tai PNG-tiedostoja.
Viimeksi käytetyt -välilehdeltä löydät kuvat, joita olet käyttänyt materiaaleissasi.
Jos käytät kuvatyökalua omilla käyttäjätunnuksilla, tuodut ja viimeksi käyttämäsi kuvat tallentuvat ja ovat saatavilla myös seuraavan kerran, kun avaat kuvatyökalun.
Jos et ole kirjautunut kuvatyökaluun, tuodut ja viimeksi käytetyt kuvat säilyvät siihen saakka, kunnes suljet selaimen.
3. Kuvien siirtäminen
Voit siirtää kuvia ruudukkopohjaan raahaamalla tai klikkaamalla. Raahaa kuva suoraan tai valitse ensin ruutu, johon haluat kuvan siirtää. Valittu ruutu on väriltään keltainen.
Ruudukossa olevia kuvia voit siirtää raahaamalla ja nuolipainikkeilla (siirrä eteenpäin / siirrä taaksepäin). Nuolipainikkeet saat näkyviin, kun viet hiiren osoittimen kuvan päälle.
Nuolipainikkeiden lisäksi kuvan päälle ilmestyy Poista kuva –painike (X ). Sen avulla voit poistaa yksittäisiä kuvia ruudukosta. Kun klikkaat Poista kuva -painiketta kerran, kuva poistuu ja tilalle jää tyhjä ruutu. Jos haluat poistaa jäljelle jääneen tyhjän ruudun, klikkaa painiketta uudelleen.
Joskus tekeillä olevaan materiaaliin on tarkoituksenmukaista jättää väliin tyhjiä ruutuja ja jopa tyhjiä sivuja jatkotyöstämistä varten.
4. Tekstin lisääminen ja muokkaus
Kuvan tekstikenttään siirtyy automaattisesti kuvan nimi. Sen tilalle voi kirjoittaa tekstiä. Voit kirjoittaa tekstiä yhdelle tai useammalle riville. Jokainen tekstirivi pienentää kuvaa.
Voit myös täyttää ruudun tekstillä ja laittaa kuvan tekstin viereiseen ruutuun.
Kuvatyökalun oletusasetuksissa teksti on keskitettynä. Asetusvalikossa voit vaihtaa tekstin alkamaan vasemmasta reunasta.
5. Sivujen lisääminen
Lisää uusi sivu sivupohjan eli ruudukon yllä näkyvän lisäyspainikkeen (+) avulla. Sen jälkeen voit siirtyä sivulta toiselle nuolipainikkeilla.
Lisäämälläsi sivulla ovat voimassa samat asetukset kuin edellisellä sivulla. Asetusten vaihtaminen sivukohtaisesti ei ole mahdollista.
Jos haluat työhön kansilehden, voit lisätä sen Asetukset-valikossa. Kansilehdessä on tilaa yhdelle isolle kuvalle ja otsikolle. Oletusasetuksena sivupohjassa ei ole kansilehteä.
6. Sivupohjan asetukset
Oletusasetuksena on pystysuuntainen sivu, jossa on kuusi (6) ruutua. Ruudukon ääriviivat ovat näkyvissä ja teksti on sijoitettu kuvan yläpuolelle. Oletusasetuksena kuvissa ei ole reunoja.
Voit kuitenkin vaihtaa nämä asetukset helposti missä tahansa työskentelyvaiheessa. Samat asetukset ovat voimassa materiaalin jokaisella sivulla.
Tekstin kooksi voit valita pienen, normaalin tai suuren. Tekstin ja tekstikentän taustavärin voit myös vaihtaa.
7. Työn tallennus ja jakaminen
Kuvatyökalulla tehtyjen materiaalien tallentamiseen ja jakamiseen on useita vaihtoehtoja.
Voit tallentaa ja jakaa materiaalin sellaisenaan. Voit myös valita tallennusmuodon, joka mahdollistaa materiaalin muokkaamisen myöhemmin.
Tallenna ja luo linkki materiaaliin
Kun luot linkin materiaaliin, voit avata materiaalin uudelleen kuvatyökalussa. Muista kopioida ja tallentaa linkki itsellesi. Voit myös lähettää linkin muille, jolloin he pääsevät avaamaan materiaalin kuvatyökalussa ja muokkaamaan siitä uuden version.
Tallenna PDF- tai RTF-tiedostona omalle koneelle
PDF-tiedosto sopii parhaiten materiaalin tulostamiseen ja katseluun eri laitteilla. PDF-tiedostoa ei voi muokata uudelleen.
RTF-tiedostoa voi muokata uudelleen Microsoft Word -tekstinkäsittelyohjelmassa.
Tallenna Omiin materiaaleihin kuvatyökalussa
Tämä tallennusvaihtoehto on käytössä ainoastaan, kun olet kirjautunut sisään omilla käyttäjätunnuksilla (katso kohta 1).
Kirjautuneena pääset avaamaan ja muokkaamaan omia materiaalejasi riippumatta siitä, millä laitteella käytät kuvatyökalua.
8. Tallennetun työn uudelleenmuokkaus
Voit muokata kuvatyökalussa niitä töitä, joihin sinulla on linkki tai jotka olet tallentanut työkalussa Omat materiaalit -sivulle.
Materiaaliin tehdyt uudelleenmuokkaukset eivät tallennu automaattisesti. Tallenna muokattu materiaali aina uudelleen, mikäli haluat säilyttää muutokset.
9. Tulostaminen
Tulosta materiaali kuvatyökalun oman Tulosta-painikkeen kautta.
Jos jonkin kuvan tausta tulostuu mustana, kyse on tietokoneen tulostusohjelman virheestä. Virhe liittyy ainoastaan kuviin, joissa on läpinäkyvä tausta. Silloin kuvamateriaali kannattaa tallentaa ensin pdf-tiedostona omalle tietokoneelle ja avata Adobe Acrobat -ohjelman kautta ennen tulostamista.
10. Uusi työ
Kun haluat aloittaa uuden työn, valitse Aloita uusi. Silloin sivupohjasta poistuu edellinen sisältö, mutta asetukset säilyvät. Uudet asetukset voit vaihtaa asetusvalikossa.
Jos edellinen sisältö tai sen muutokset ovat tallentamatta, ehdit tehdä tallennuksen ennen kuin sisältö poistetaan.
11. Materiaalin jakaminen ja tekijänoikeudet
Valmiit materiaalit voi jakaa helposti sähköpostilla, sosiaalisen median kanavissa tai internetsivuilla.
Kun jaat kuvatyökalulla tehtyjä materiaaleja, muistathan, että Papunetin kuvapankin kuvia ei saa käyttää myytävissä tuotteissa. Papunetin kuvia saa käyttää epäkaupallisiin tarkoituksiin ja materiaaleihin, kunhan kuvien alkuperäinen lähde mainitaan.
Lisätietoa
- Omien kuvien säilytys Papunetin kuvatyökalusovelluksissa
- Tietosuojaseloste, Papunetin kuvatyökalujen käyttäjä
- Kuvapankin käyttöehdot
Puuttuuko kuvapankista kuvia? Lähetä meille kuvatoiveesi.