Sanalista- ja lausekansio

Ilmaisujen osoittaminen muokattavasta sanalista- ja lausekansiosta nopeuttaa kommunikointia tilanteissa, joissa sanojen kirjoittaminen ei motorisesti onnistu tai se on hidasta.

Kansiota voi käyttää joko itsenäisesti tai avustettuna. Kansion avustettu käyttö tapahtuu niin, että keskustelukumppani luettelee viestivaihtoehdot ääneen ja puhevammainen henkilö osoittaa valintansa yhteisesti sovitulla keinolla. Esimerkiksi näkö- tai liikuntavamma voi estää kansion omatoimisen selaamisen.

Tällä sivulla on materiaali sanalista- ja lausekansion kokoamiseen. Materiaali avautuu tekstinkäsittelyohjelmassa. Sivuille tulee lisätä sanastoa kunkin käyttäjän tarpeisiin. Sivuille voi lisätä myös kuvia.

Muokattava kansio

Kansion muokkaaminen ja kokoaminen

  1. Tallenna linkissä oleva tiedosto omalle koneellesi.
  2. Täydennä etusivulle henkilötiedot sekä kerro henkilön kommunikoinnista. Kerro, miten henkilö ilmaisee valintansa luetelluista viesteistä: äänellä, ilmeellä, pään tai silmien liikkeellä tai muulla vastaavalla.
  3. Muokkaa kansion sanastot: lisää sanoja ja ilmaisuja, uusia aihealueita sekä tarvittaessa tukikuvia.
  4. Tulosta sivut ja taita ne muovitaskuihin (koko A5).

Kumppanin avustama kansion käyttö

  1. Sovi puhevammaisen henkilön kanssa, millä tavoin hän ilmaisee valitsemansa viestin. Valinnan merkkinä voi olla äännähdys, ele, ilme tai katse.
  2. Lue jokainen sana ja lause juuri niin kuin se on kirjoitettu. Käytä sellaista lukunopeutta, johon keskustelukumppanisi ehtii reagoida.
  3. Lue ääneen lista kansion ensimmäiseltä sivulta.
  4. Kun keskustelukumppanisi vastaa myöntävästi, käännä rivin osoittamalle jatkosivulle ja jatka lukemista.
  5. Toista tarvittaessa jokainen vastaus, jotta voit varmistua, että ymmärsit asian oikein.

Lähteet

Gayle Porter: Auditory scanning – Key word expanded functions

Vapaa käännös ja kansion muokkaus: Kehitysvammaliiton Tikoteekki