Viestiapuri sairaalaan

"näkymä Viestiapuri-kansion sisällöstä

Viestiapuri on sana- ja lauselistoihin perustuva kommunikointimateriaali sairaalaan. Sen avulla puhumaton potilas voi ilmaista ajatuksiaan hoitotilanteissa. Viestiapuria käytetään hoitajan avustuksella.

Viestiapurista on kaksi eri versiota, joista toisessa on taustavärit ja toisessa ei ole. Voit muokata materiaalia tai tulostaa sen sellaisenaan.

Viestiapurista on saatavilla myös ruotsinkielinen versio.

Näin kokoat Viestiapurin

Tulosta materiaali ja leikkaa sivujen ulkoreunat merkkiviivaa pitkin. Jokaisen sivun reunassa on värillinen uloke merkkinä sivun sisällöstä. Laminoi sivut tai laita ne muovitaskuihin.  

Näin käytät Viestiapuria

Huolehdi, että Viestiapuri on aina helposti saatavilla. 

Sovi potilaan kanssa, miten hän ilmaisee "kyllä" ja "ei". Esimerkiksi silmien sulkeminen kerran voi tarkoittaa kyllä ja kaksi kertaa tarkoittaa ei. Potilas voi valita viestit käyttämällä ainoastaan kyllä-vastausta. 

Viestiapurin ensimmäisellä sivulla on sisällysluettelo. Jos potilas ei pysty itse lukemaan ja osoittamaan sanoja, osoita ja lue viestit ääneen yksi kerrallaan. Pidä pieni tauko jokaisen viestin jälkeen niin että potilas ehtii ilmaista valintansa.

Avaa potilaan valitsema sivu ja jatka viestien lukemista yksi kerrallaan. Jos potilas ei valitse mitään luetelluista vaihtoehdoista, kysy luetaanko vaihtoehdot uudelleen.

Jos potilas haluaa muodostaa viestejä kirjoittamalla, ota esille aakkostaulu materiaalin loppuosasta. Jos potilas ei pysty osoittamaan kirjaimia sormella, luettele kirjaimet yksi kerrallaan. Näin viesti muodostuu kirjain kirjaimelta ja sana sanalta.

Materiaalin toteutus: AAC-asiantuntija Virpi Yiannakou, Kehitysvammaliiton Tikoteekki

Tietosuojaseloste