Asioimiskansio

Kuvallisessa asioimiskansiossa on sanastoa kodin ulkopuolisiin tilanteisiin ja asiointiin. Kerronta kansion avulla tapahtuu avainsanoilla: kansion käyttäjä osoittaa kuvia, jotka ovat viestin ymmärtämisen kannalta keskeisiä.

Voit muokata sanastoa Powerpoint-ohjelmalla tai tulostaa valmiin PDF-tiedoston ja koota kansioksi.

Asioimiskansio

Muokattavat sivut

Valmiit sivut

Kansion muokkaaminen

Tallenna Powerpoint-tiedosto omalle koneellesi ja avaa se Powerpoint-ohjelmalla muokkausta varten. Vaihda ja lisää kuvia tuomalla ne omista kuvatiedostoista.

Tallenna kuvapankista hakemasi kuvat ensin omiin tiedostoihin tai hae ne kuvatyökalusta leikkaustyökalun avulla. Katso ohje leikkaustyökalun käytöstä (PDF). Uusimmissa käyttöjärjestelmissä leikkaustyökalu on nimetty kuvakaappaustyökaluksi.

Jos muokkaaminen ei onnistu, voit kokeilla ladata tiedoston koneellesi jollakin toisella selaimella.

Kansion kokoaminen

Materiaalin käyttäminen on helpointa, kun sen kokoaa valmiiksi A4-kokoiseen kansioon. Katso ohje kansion kokoamiseen (PDF).

Kansion taskuversio

Asioimiskansiosta on saatavilla myös pieni, haitarimallinen versio, joka on suunniteltu erityisesti puhevammaisten tulkkien tarpeisiin.

Taskuversion tulostettavat sivut

Ohjeet taskuversion kokoamiseen löydät sekä PDF-tiedostona että videona.

Lähteet

Kansion suunnittelu ja toteutus: Kaisa Laine ja Virpi Yiannakou / Kehitysvammaliiton Tikoteekki

Sisällön suunnittelu: puhevammaisten tulkit Heli Honko-Pekkarinen, Sanna Vallius-Kauhaniemi, Sari Vahersalmi ja Leea Ranta sekä puheterapeutit Kati Malvila, Kirsi Harinen ja Kirsi Viilo

Kuvat: Papunetin kuvapankki, Elina Vanninen ja Sergio Palao / ARASAAC