Kommunikointikansio lapsille, A4-kansion sisältösivut

Lapsille suunniteltu kommunikointikansio tutustuttaa kuvallisen kielen maailmaan arjen eri toimintojen yhteydessä. Tällä sivulla on materiaalit A4-kokoisen kansion kokoamiseen.

Kansion muokattavat sivut avautuvat Papunetin kuvatyökalussa. Jos haluat tallentaa muokkaamasi sivut omiin materiaaleihin kuvatyökalussa, käy ensin kirjautumassa kuvatyökaluun ja avaa vasta sen jälkeen muokattava sivu alla olevasta listasta.

Muokattavat kansion sisällöt

Avaa alla olevista linkeistä kansion sivut ja täydennä sanastoja yksilöllisissä ilmauksilla sekä asioilla. Tulosta sivut värilliselle paperille (väri suluissa). Värillisen tulostuspaperin voi korvata käyttämällä tekstissä taustaväriä. Tekstin taustavärin voi muuttaa kuvatyökalun asetusvalikossa. Lisää ohjeita ja ohjevideo kuvatyökalun käyttöön.

Sisältöaukeama

Kuulumiset

Ihmiset

Millainen?

Tehdä

Koti

Ruokia

Vaatteita

Paikkoja

Luonto

Aika

Näin kokoat kansion

  1. Taita sivut muovitaskuihin. Leikkaa muovitaskuista rei’itysosa pois ja tee rei’itys suoraan kansion sivuihin. Tällä tavalla varmistat sen, että saat välilehtien ulokkeet riittävän selvästi esiin. Huom. Varmista, että rei’itys tulee mahdollisimman kauas reunasta, jotta muovitaskut eivät repeä.
  2. Lisää seuraavaksi välilehdet. Laminoi tai päällystä välilehdet kontaktimuovilla.
    A4 -kokoisessa kansiossa jätä oikeanpuoleisin aihemerkki ulokkeeksi. A5-kokoisen kansion aihemerkkisivun yläreunasta leikataan noin puolen sentin suikale pois. Varmista vielä ennen rei’ityksen tekoa, että ulokkeet mahtuvat kokonaan kansion sisään.
  3. Aihepiirin sisältämistä eri aiheista on koottu kansion sisältösivu, joka soveltuu molempiin kansioihin. Leikkaa sisältösivu kansioon sopivaan kokoon, ja väritä aihepiirien merkit tunnusväreillään. Laminoi tai päällystä sisältösivu kontaktimuovilla ja kiinnitä se kansion etukannen sisäpinnalle.
  4. Tulosta, väritä ja leikkaa toinen aihepiirejä esittävä merkkirivi. Laminoi tai päällystä se kontaktimuovilla ja kiinnitä kansion takakannen sisäpinnalle. Näin kansion sisältämät aihepiirit näkyvät, vaikka kansiota selattaisiin lopusta alkuun.
  5. Tee kansion etukanteen tasku, johon lisätään Mitä kuuluu? –sivu. Tee tasku muovistaskusta eli liimaa muovitasku etukanteen niin, että sen ylä- ja oikeareuna ovat auki. Laita Mitä kuuluu? –sivu ensin omaan A4-muovitaskuun ja taita se sekä pujota etukannen taskuun. Näin voit käyttää sitä helposti myös irrallaan kansiosta.

Kansion oheistarvikkeet

Kommunikointitilanteissa kaikki sanastot eivät aina löydy sanastosta. Siksi kansioon on hyvä liittää oheistarvikkeita kuten post it -lappuja ja kynä. Laita ne esimerkiksi pieneen rahapussiin tai kännykkäpussiin ja kiinnitä kansion renkaisiin. Uusia kommunikointikumppaneita varten kansio käyttäjällä on hyvä olla myös kommunikointipassi.

Kansion lukkona toimii tarranauhasta tehty pidike. Kiinnitä pehmeäpintaiset tarranauhapalat kansion etu- ja takakansien keskelle. Leikkaa karkeasta tarranauhasta kapeahko nauha, joka yhdistää kannet toisiinsa.

Kansion käytöstä kerrotaan lasten kansion esittelysivulla.

Lähde:

Lasten kansion suunnittelu ja toteutus: puheterapeutti Anne Palmroth

Kuvat: Papunetin kuvapankki